Za zaščito ključno, da maska dobro tesni, a otroške maske je težko najti

Koronavirus 19. Jan 202207:35 > 08:57 1 komentar
Otroške maske
Profimedia

Novembrski odlok vlade o obvezni uporabi kirurških mask v šolah je mnoge starše spravil v zadrego, saj je veliko otrok uporabljalo pralne maske za večkratno uporabo. Ne le da kirurške maske pomenijo višji strošek, zelo hitro jih je začelo tudi primanjkovati. Ministrstvo za zdravje je zato šolarjem začasno, vsaj dokler je bil nakup kirurških otežen, še naprej dovolilo nošnjo mask iz blaga. Na ministrstvu so nam pojasnili, da je uporaba kirurških mask v šolah zdaj obvezna. Preverili smo, kje jih lahko starši kupijo in katere maske nas in naše otroke najbolje zaščitijo pred okužbo.

Ponudba zaščitnih mask za otroke, ki jih je novembra ob sprejetju novega odloka primanjkovalo, je zdaj nekoliko večja, a velike izbire še vedno ni.

V Lekarni Ljubljana so za N1 povedali, da je povpraševanje po otroških maskah razmeroma stalno, najbolj odvisno pa je od ukrepov, ki veljajo, in epidemiološke slike. Njihova zaloga otroških kirurških mask v vseh enotah je glede na povpraševanje dovolj velika.

FFP2-mask še niso imeli v ponudbi, na voljo pa je več različnih kirurških mask za otroke. Trenutno najugodnejši je paket desetih otroških mask po ceni 1,24 evra. S ceno približno 12 centov na masko so tako najugodnejši ponudnik otroških kirurških mask.

Za nakup otroških mask tipa FFP2 se morajo starši torej obrniti na druge ponudnike. Njihova cena pri spletnem ponudniku znaša od enega evra in dveh centov do evra in sedem centov na masko, odvisno od pakiranja. Cene kirurških otroških mask pri spletnih ponudnikih pa se gibljejo od 17 centov, kolikor stane najcenejša maska, ki smo jo našli, pa vse do 60 centov, kolikor znaša najdražja otroška kirurška maska. Treba je upoštevati, da v večini primerov ni všteta poštnina.

Gorenjske lekarne prav tako ponujajo kirurške maske za otroke. Za paket z desetimi maskami boste odšteli 1,74 evra, za paket s 30 zaščitnimi maskami pa 6,66 evra, je razvidno z njihove spletne strani. Lekarne Maribor medtem na spletu ne ponujajo otroških mask, ne iz blaga ne kirurških.

Če predvidevamo, da otrok v šoli porabi eno masko na dan, je mesečni strošek starša najmanj 2,48 evra in največ 12 evrov. Toda če bi otroci v šolah strogo upoštevali navodila NIJZ o menjavanju maske vsaki dve uri in torej porabili okvirno tri maske dnevno, bi starši za nakup mask mesečno odšteli od 7,44 pa vse do 36 evrov.

“Glede kirurške ali FFP2-otroške maske menimo, da je pri izboru ključno, kako se prilega obrazu in da res dobro tesni,” se glasi priporočilo NIJZ.

Katera maska je najboljša?

Na Institutu Jožef Stefan (IJS) so zaščitne maske testirali s standardiziranim kvarčnim prahom, pri katerem je velikost delcev podobna velikosti virusa SARS-CoV-2 in velikosti drobnih respiratornih kapljic. Pri tem so ugotovili, da najboljšo zaščito nudijo FFP2-maske. Kirurške maske na začetku uporabe sicer nudijo primerljivo zaščito kot maske FFP2, a s časom začne njihova filtracijska učinkovitost upadati.

Prav zato prof. dr. Maja Remškar z Odseka za fiziko trdne snovi IJS priporoča, naj za najboljšo zaščito kirurške maske ne nosimo dlje, kot to priporočajo navodila proizvajalca; vlaga, ki jo povzroči dolgotrajno dihanje v masko, namreč zmanjšuje zaščito, oteži dihanje in povzroči uhajanje zraka iz maske ter s tem poveča možnost za širjenje virusa. Pri FFP2-maskah se učinkovitost skozi čas bistveno ne spreminja.

Pralne maske seveda nudijo najslabšo zaščito, a pri nas odlok tako ali tako v vseh primerih določa uporabo kirurške maske.

Pri vseh tipih mask pa je učinkovitost najbolj odvisna od prileganja maske obrazu, saj le tako lahko učinkovito ščitijo, je še poudarila prof. dr. Remškar.

Kaj je o različnih vrstah mask in tem, kje jih je smiselno nositi, dejala dr. Mateja Logar:

Med zavajajočimi trditvami, ki so krožile po spletu, je tudi, da maske ne ščitijo, saj je koronavirus veliko manjši od luknjic v maski. To drži, a virus ne leti po zraku samostojno, temveč preživi zgolj v kapljicah, te pa so tako velike, da jih maska zadrži.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje