Maske gor, maske dol: kaj smo se v času epidemije naučili o zaščiti

Koronavirus 07. Dec 202106:14 > 12:04

Maska pod nosom, maska pod brado, več tednov stara maska iz žepa, preperela maska, premočena maska, maska na komolcu. Na eni strani so ljudje, pri katerih se zdi, da nosijo maske zgolj za okras, na drugi tisti, ki celo, ko so sami v naravi, nosijo masko FFP2. Po skoraj dveh letih epidemije ponovimo, v katerih primerih je maske smiselno nositi in kako.

Po trenutno veljavnem vladnem odloku moramo maske nositi v zaprtih prostorih in zunaj, kadar ni mogoče vzdrževati 1,5-metrske razdalje. Maske iz blaga niso več dovoljene, imeti moramo torej ali kirurško masko ali masko FFP2.

Kdaj je na prostem smiselno nositi masko?

Koronavirus SARS-CoV-2 se, podobno kot virusi prehlada ali gripe, prenaša kapljično. To pomeni, da se virusni delci vežejo na kapljice, ki jih izločamo iz dihal. Ko okužena oseba diha, govori, kašlja ali kiha, oddaja kužne kapljice. Najdlje te kapljice letijo, ko kihamo ali kašljamo. Če druga oseba vdihne ali drugače pride v stik s kapljico, se (lahko) okuži. Kapljice po približno 1,5–2 metrih padejo na tla, zato se pred okužbo ščitimo z ohranjanjem te razdalje.

Na prostem je smiselno masko nositi, ko smo v gneči oziroma blizu drugih ljudi. “Ko smo sami zunaj na sprehodu, maske niso potrebne, ker je verjetnost, da bi prišlo ob kratkotrajnem stiku do prenosa virusa, minimalna,” svetuje infektologinja in vodja strokovne skupine ministra za zdravje dr. Mateja Logar.

Kaj je aerosol?

Če je zrak suh, kar je v zimskih mesecih še posebej pogosto v notranjih prostorih, postajajo (kužne) kapljice vse manjše. Te najbolj drobne kapljice imenujemo aerosol. Medtem ko lahko kapljice, ki jih izkašljamo, vidimo s prostim očesom, so aerosoli tako drobni, da jih ne moremo videti. Ker so kapljice manjše, ne padejo na tla po dveh metrih, ampak lahko prepotujejo daljše razdalje in se v prostoru obdržijo dlje. Zato je zelo pomembno redno in intenzivno zračenje. Maske pomagajo pri tem, da tisti, ki je okužen, kužne kapljice zadrži pri sebi.

Pomen primerne zračne vlage 

“Pri zamejitvi širjenja virusne infekcije je zelo pomembna relativna zračna vlaga v zaprtih prostorih,” opozarja dr. Maja Remškar z Instituta Jožef Stefan. Priporočena relativna zračna vlaga je med 40 in 60 odstotkov. Pri nižjih vrednostih se naša nosna sluznica izsuši in slabše ščiti pred okužbo. “Poleg tega se ovojnica koronavirusa ob suhem zraku v delcu sekunde posuši, respiratorna kapljica okuženega človeka se močno zmanjša in začne lebdeti v prostoru. Take lebdeče kapljice lahko ostanejo v prostoru več ur, še posebej v slabo prezračenih javnih prostorih, kot so dvigala in toaletni prostori, kjer si ljudje običajno snamejo masko. Vir okužbe so tudi stopnišča večstanovanjskih stavb, ki delujejo po principu dimnika in vlečejo topel zrak navzgor, ali slepi hodniki v pisarniških okoljih, čeprav je okužen človek tam hodil pred nekaj urami,” pravi dr. Remškar.

Katera maska je najboljša?

Na Institutu Jožef Stefan so maske testirali s kvarčnim prahom, ki je podobne velikosti kot virus in respiratorne kapljice. Preverili so, kako dobro ga zadržijo različne vrste mask in kako dobro maska ščiti tistega, ki jo nosi. “Naše raziskave s kvarčnim prahom so pokazale, da je učinkovitost zaščite pri kirurških in FFP-maskah najbolj odvisna od prileganja maske na obraz, medtem ko je pri pralnih maskah odvisna od materiala, iz katerega je maska narejena,” pojasnjuje dr. Maja Remškar.

“Najboljšo zaščito so nudile FFP2-maske, če so se dobro prilegale obrazu, najslabšo pa pralne maske. Kirurške maske, ki se tudi razlikujejo po kakovosti, so na začetku meritve po filtracijski učinkovitosti primerljive s FFP-maskami, po določenem času pa je njihova učinkovitost začela padati zaradi zmanjšanja električnega naboja. Oprane kirurške maske so bile za več kot 20 odstotkov manj učinkovite od novih, saj tudi pranje odstrani električni naboj.”

“Egoistične maske” FFP2

FFP pomeni “filtering facepiece”, torej filtrirna obrazna maska. Te maske so pred epidemijo večinoma uporabljali v industriji, saj ščitijo pred vdihavanjem drobnih delcev.

“Težava pri FFP2-maskah je, da ščitijo samo nas, da se ne okužimo, ni pa nujno, da ščitijo tudi druge pred nami. Je bolj egoistična maska,” o FFP2-maskah pravi dr. Mateja Logar. Opozarja, da je najpomembnejše, da si masko pravilno namestimo. “Maska je zelo zelo gosta, zato ima zrak skoznjo kar precejšen upor. To pomeni, da si bo, če nam ne tesni dobro, zrak poiskal pot okoli maske, pod brado, nosom ali pri straneh. Tako maska ne bo služila svojemu namenu, ker bomo dihali zrak, ki ni popolnoma nič filtriran,” pravi infektologinja. “Ko si masko namestimo, moramo narediti test tesnosti.”

Za splošno uporabo dr. Mateja Logar predlaga uporabo kirurških mask, ki jih je lažje namestiti in nudijo zelo dobro zaščito. FFP2-maske, pravi, med drugim niso primerne za moške, ki imajo brado ali brke, saj pri njih popolnoma nič ne tesnijo. Prav tako se ne prilegajo ljudem z ozkimi ali majhnimi obrazi.

Milan Krek
Žiga Živulovič jr./BOBO

 

Kako dolgo lahko masko nosimo, da je učinkovita?

“Kirurško masko naj bi menjali na dve uri, po dveh urah se učinkovitost zaščite močno zmanjša,” svetuje dr. Logar. “Prav tako se učinkovitost seveda zmanjša, če je maska premočena ali vidno onesnažena. Če smo jo prijeli z rokami, ki niso čiste, se spremenijo fizikalne lastnosti maske.”

“Vlažna maska zmanjšuje zaščito zaradi oslabitve elektrostatskega načina filtriranja, še posebno pri maskah, ki so narejene iz manj slojev,” razlaga Maja Remškar, doktorica fizike z IJS, kjer so testirali maske. “Poleg tega vlaga zmanjša luknjice v materialu, kar oteži dihanje. Zrak začne zato uhajati na mestih, kjer bi se maska morala prilegati obrazu.”

Maske delujejo le, če jih nosimo pravilno in redno menjamo. Pri tem je treba upoštevati navodila proizvajalcev in jih smiselno uporabljati glede na okolje, v katerem masko nosimo.

SARS-CoV2 pod elektronskim mikroskopom
IMI

Med zavajajočimi trditvami, ki krožijo po spletu, je tudi ta, da maske ne ščitijo, saj je koronavirus veliko manjši od luknjic v maski. To drži, a virus ne leti po zraku samostojno, temveč preživi zgolj v kapljicah, te pa so tako velike, da jih maska zadrži.

Oglejte si, kaj o različnih vrstah mask ter tem, kje jih je smiselno nositi in kje ne, pravi dr. Mateja Logar:

PREBERITE ŠE:

Komentarji (0)

Prikaži vse komentarje