V šolah od jutri obvezne kirurške ali FFP2 maske, tudi za prvo triado

Slovenija 06. Nov 202121:00 > 07. Nov 2021 14:13 2 komentarja
maska
PROFIMEDIA

Že od tega ponedeljka, 8. novembra, dalje bo za vse učence od 6. leta starosti, dijake in študente ter zaposlene med poukom obvezna navadna kirurška maska ali maska tipa FFP2. Maske iz blaga niso več dovoljene.

Pri gibanju in zadrževanju v vseh zaprtih javnih krajih oziroma prostorih bo od ponedeljka, 8. novembra, obvezna uporaba zaščitne kirurške ali maske tipa FFP2. Zaščitna maska v zaprtih prostorih bo obvezna za vse, torej za vse učence, dijake in študente ter zaposlene, piše v obvestilu na spletnih straneh ministrstva za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ).

Za koga maska ni obvezna?

Maska ni obvezna za otroke do dopolnjenega 6. leta starosti, za vzgojitelje predšolskih otrok in pomočnike vzgojitelja ter za višje in visokošolske učitelje, kadar predavajo za zaščitno pregrado iz stekla ali podobnega materiala.

Maska tudi ni potrebna za osebe s posebnimi potrebami, ki jim je uporaba zaščitne maske iz objektivnih razlogov onemogočena. Prav tako maska ni potrebna za učence, dijake in študente pri pouku športne vzgoje in pouku športa, učence glasbene šole pri pouku pihal, trobil, petja, plesne pripravnice, sodobnega plesa in baleta, ter dijake pri pouku plesa, petja in inštrumenta ter za osebe, ki izvajajo športno vadbo.

Pri neposredni komunikaciji z gluhimi, gluhoslepimi in naglušnimi osebami se, ob upoštevanju zaščite vseh udeleženih, uporaba zaščitnih mask lahko začasno opusti, če je mogoče zagotoviti medosebno razdaljo najmanj 1,5 metra, uporabo vizirja ali če komunikacija s temi osebami poteka za stekleno pregrado. Prav tako ni potrebna za tolmače za slovenski znakovni jezik.

Maske iz blaga niso več dovoljene. Ob tem se nekateri starši, katerih mlajši otroci so zdaj nosili zlasti maske iz blaga, sprašujejo, kje naj do ponedeljka zjutraj kupijo otroške kirurške maske ali otroške FFP2 maske, da v ponedeljek ne bodo kršili pravil in hkrati svoje otroke zaščitili s primerno masko, ne pa z maskami za odrasle, ki otroke zaradi slabega tesnjenja slabše ščitijo pred okužbo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje