Začel se je peti val. Kaj kažejo projekcije?

Koronavirus 04. Jan 202215:35 > 15:58
omikron
PROFIMEDIA

V enem mesecu bo koronavirusna različica omikron povsem izpodrinila delto. To bo povzročilo velik porast okužb, projekcije pa kažejo, da bomo na dan v povprečju potrdili tudi 6.000 novih okužb ali več. Glede na zadnje številke se je v Sloveniji že začel peti val okužb.

Včeraj smo v Sloveniji potrdili 3.393 novih okužb s koronavirusom. V primerjavi s prejšnjim ponedeljkom, ko smo jih potrdili 1.819, se je število ta teden zvišalo za 1.574 oziroma 86,5 odstotka. Kot kažejo podatki sledilnika, gre za največji tedenski prirast primerov v zadnjih šestih tednih.

Izr. prof. dr. Janez Žibert, profesor na Zdravstveni fakulteti Univerze v Ljubljani in član covid-19 sledilnika, ki pripravlja modele razvoja epidemije, je na spletu objavil projekcije poteka števila okuženih, bolnišničnih obravnav, obravnav na intenzivnih oddelkih in smrti. Te kažejo, da se je v Sloveniji začel peti val, ki ga poganja bolj kužna različica omikron.

V petem valu mnogo več okuženih kot kadarkoli prej

Kot kaže projekcija, se bo število novih okužb v prihodnjih tednih višalo. Na začetku februarja bi lahko pri nas povprečno potrdili 5.500 primerov na dan, sredi februarja pa že več kot 6.000. Različica omikron bo precej hitro, predvidoma v enem mesecu, izpodrinila različico delta, kar bo povzročilo hitro rast okužb.

Napoved, ki jo je pripravil Žibert, kaže, da lahko v petem valu pričakujemo mnogo višje število dnevno okuženih kot v četrtem valu.

projekcija okužbe
Janez Žibert

V bolnišnicah podobno ali celo manj bolnikov

Zadnji podatki kažejo, da omikron povzroča od 50 do 70 odstotkov manj težjih potekov bolezni. Glede na projekcijo bi lahko imeli v bolnišnicah zato enako ali celo manjšo zasedenost navadnih postelj, podobno tudi intenzivnih postelj. Projekcija tudi kaže, da zaradi nove različice omikron na dnevni bazi naj ne bi bilo povišanja števila smrti.

hospitalizacija projekcija
Janez Žibert
intenzivna projekcija
Janez Žibert