10 legendarnih evropskih smučarskih vasi, kjer nikoli ne manjka snega in zabave

Magazin 10. Dec 202208:00
Zermatt
Profimedia

Seveda, tudi naša Kranjska Gora je brez dvoma ena od legendarnih smučarskih vasi v Evropi, ki jo poznajo ljubitelji belih strmin. Poglejmo, kje smučajo in se zabavajo najbolj petični gostje.

St. Moritz, Švica

St Moritz, Švica
Profimedia

Vas, ki leži v prelepi alpski dolini Zgornji Engadin 1.800 metrov nad morjem, ima približno 5 tisoč prebivalcev. Moritz je verjetno najbolj ekskluzivno smučarsko središče v Evropi, saj je v bližini nekaj kilometrov stran mednarodno letališče. Slovi tudi kot smučišče z največ sončnimi dnevi v enem letu (več kot 300), dolina Zgornji Engadin pa je ena najvišje ležečih naseljenih dolin v Evropi in je dolga več kot 80 km ter ima čudovita jezera. Turizem ima tu že zelo dolgo brado (druga polovica 19. stoletja), kraj pa je že dvakrat gostil zimske olimpijske igre (leta 1928 in leta 1948).

Ga-pa, Nemčija

Garmisch-Partenkirchen
Profimedia

Garmisch-Partenkirchen je srednjeveško naselje (z okolico ima 30 tisoč prebivalcev) na Bavarskem na jugu Nemčije ob vznožju Alp. Nekoč sta bili to dve vasi, vendar sta se leta 1935 na željo Adolfa Hitlerja združili. Leta 1936 so bile tu organizirane zimske olimpijske igre. Na prvi dan v novem letu se v Garmischu tradicionalno organizira tekma skakalcev v smučarskih skokih, v sklopu novoletne turneje, prav tako kraj gosti smučarske tekme.

Cortina d’Ampezzo

Cortina d'Ampezzo
Profimedia

Cortina d’Ampezzo je vas (1.224 metrov) v Dolomitih (severno-italijanski Benečiji), ki ima okoli 8.000 prebivalcev. Znana je po zimskih športih, leta 1956 je bila tu zimska olimpijada. Cortina s svojim italijanskim šarmom spada med tri najbolj ekskluzivne gorske destinacije v Evropi. V vasi so posneli kar nekaj znanih filmov, kot so: Cliffhanger, Krull, Rožnati Panter in Samo za tvoje oči (James Bond).

Courmayeur, Italija

Courmayeur
Profimedia

Courmayeur, ki ima 2.870 prebivalcev, je gorska vasica (1.224 m visoko) na italijanski strani mogočne gore Mont Blanc. Velja za najboljše vsestransko italijansko smučišče, v 18. stoletju pa je bil tu najvišje ležeči botanični vrt v Evropi. Kraj je znan tudi po vsakoletnem filmskem festivalu filmov noir, ki se odvija decembra.

Kitzbühel, Avstrija

 Kitzbuhel
Profimedia

Kitzbühel je majhno srednjeveško mesto ali vas (okoli 8 tisoč prebivalcev), ki leži ob reki Kitzbühler Ache v zvezni deželi Tirolski. Svetovno slavo je kraj dosegel predvsem zaradi vsakoletnega kultnega smučarskega dogodka, pokala Hahnenkamm.

Chamonix, Francija

Chamonix
Profimedia

Chamonix, ki ima okoli 9 tisoč prebivalcev, leži (1.000 metrov nad morjem) pod najvišjo goro v Evropi, Mont Blanc. Kraj je domovina tako alpskega stila plezanje (alpinizma) kot alpskega smučanja, zato velja za mater vseh gorskih turističnih središč. Kraj je tudi gostil prve zimske olimpijske igre v zgodovini, in sicer leta 1924.

Val d’Isère, Francija

Val d'Isere
Profimedia

Vas s 1.600 prebivalci leži v Savojskih Alpah 1.800 metrov nad morjem. Vasica z zgodovinskim jedrom naselja iz 16. stoletja je do danes ohranila svoj šarm. Kraj je eno najbolj mondenih gorsko- zimskih središč na svetu, poleg tega je tudi eno največjih, vsaj kar se smučanja tiče, saj je povezano s sosednjim Tignesom, in tako tvori priljubljeno smučarsko področje Espace Killy (300 km prog).

St. Anton am Arlberg, Avstrija

St. Anton am Arlberg
Profimedia

Tirolska vasica (1.300 metrov nad morjem) ima 2.632 prebivalcev ter velja za enega najbolj elitnih avstrijskih smučišč. Podobno ekskluzivni sta tudi nekaj kilometrov oddaljeni vasici pod imenom Zurs in Lech.

Wengen

Wengen
Profimedia

Do vasi (1.400 prebivalcev) v osrčju Bernskih alp 1.247 metrov visoko se lahko pripeljete samo z zobato železnico. Kraj je seveda najbolj znan po vsakoletnem smuku za pokal Lauberhorn, po slovitih gorah, kot so Eiger, Monch in Jungfrau, ter zobati železnici, ki vas popelje kar 3.500 metrov visoko, najvišje v Evropi.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.