102-letni ruski veteran premagal covid-19: Spet sem se rodil

Magazin 26. Jul 202109:36
Nikolai Bagayev
Foto: Tatyana Makeyeva/REUTERS

Ruski veteran druge svetovne vojne Nikolaj Bagajev se počuti, kot da je dvakrat prevaral smrt. Tokrat njegov sovražnik niso bile nemške čete, ki so napadle Sovjetsko zvezo, ampak covid-19.

Nikolaj Bagajev, ki je star 102 leti, je imel 80-odstotno poškodbo pljuč, ko je bil zaradi koronavirusne bolezni sprejet v bolnišnico v mestu Koroljov blizu Moskve.

Potem ko je bil več kot mesec dni v bolnišnici, vključno z enim tednom na intenzivni negi, je bil Bagajev v četrtek zvečer odpuščen.

“Zadnjič sem se soočil s smrtjo leta 1941. Takrat sem si med bitko za Moskvo poškodoval desna pljuča. A bil sem precej mlad in sem si takoj opomogel,” je povedal za Reuters.

“Tokrat so me v veliki meri podpirali zdravniki, kljub temu, da sem bil večkrat na robu izgube upanja in poguma. Vsem sem izredno hvaležen.”

“Bilo je težko, toda videl sem, kako se zdravniki borijo in sem jim pomagal,” je dejal Bagajev, ki je bil ob odpustu iz bolnišnice oblečen v vojaško uniformo, okrašeno z medaljami. “Oni so tisti, ki so resnični junaki,” je o svojih zdravnikih dejal Bagajev.

“On je pravi vojak, nenehno se je spominjal svoje vojne rane in tegob v bitki pri Moskvi in ti spomini so mu pomagali, ko je bil v bolnišnici,” je dejala Bagajeva zdravnica Valentina Rakitskaja.

Po vojni je Bagajev delal v sovjetski republiki Kazahstan, kjer je pomagal zgraditi kozmodrom Bajkonur, ki je leta 1961 v vesolje poslal prvega človeka Jurija Gagarina. Bagajev je dejal, da mu je dihalna tehnika, ki se jo je naučil od sovjetskih kozmonavtov, pomagala pri okrevanju po covidu-19.

Kot predan član ruske opozicijske komunistične stranke članom namerava pomagati pri kampanji pred septembrskimi parlamentarnimi volitvami, vendar je dejal, da je njegov prvi cilj ponovno začeti hoditi brez pomoči.

Komentari

Vaš komentar