110 let od rojstva enega največjih filmskih plesalcev, ki je pel v dežju

Magazin 23. Avg 202207:30 0 komentarjev
Gene Kelly
Profimedia

Gene Kelly je zagotovo mož, ki je močno zaznamoval Hollywood in tudi filmske muzikale. Ameriški igralec, plesalec, pevec, režiser in koreograf je bil znan po energičnem in atletskem plesnem slogu, dobrem videzu in všečnih likih, ki jih je igral na platnu. Brez dvoma ga največ ljudi pozna po filmu Pojmo v dežju, ki je nastal leta 1952 v studiih MGM in še vedno velja za žanrsko mojstrovino.

Eugene Curran Kelly se je rodil 23. avgusta 1912 v družini s petimi otroki v ameriškem Pittsburghu. Oče je bil prodajalec gramofonom, mati je bila gospodinja. Na mamino pobudo, ki je bila umetniška duša, je z bratom pri 10 letih začel trenirati ples in balet, vendar se je temu upiral, saj ga je bolj zanimal bejzbol, pa tudi vrstniki so na račun baleta poznali kar nekaj šal. Mnenje je spremenil pri 15 letih, ko je ugotovil, da dekleta privlačijo fantje, ki znajo plesati. Po končani srednji šoli se je sprva vpisal na univerzo Pennsylvania State, kjer je nameraval študirati novinarstvo. Zaradi denarnih težav se je prepisal na univerzo v domačem Pittsburghu, kjer je vpisal študij prava.

Družinska plesna šola

Profimedia

Na mamino pobudo je družina Kelly leta 1932 odprla plesno šolo in Gene je takrat že izurjen plesalec ob študiju pomagal poučevati ples. Šola je v nekaj mesecih postala zelo uspešna in mladi Gene je zapustil univerzo ter se posvetil poučevanju plesa in koreografij. Leta 1937 je odšel v New York ter poskušal na broadwayskem gledališkem odru uspeti kot plesalec in koreograf. V dobrem letu mu je uspelo kot koreografu, plesalcu in igralcu, saj je začel nastopati v uspešnih predstavah.

Hollywood in Judy Garland

Gene Kelly
Profimedia

Po uspehih na odru je seveda sledilo povabilo v Hollywood, kjer se je prvič predstavil leta 1942 ob boku Judy Garland v filmu For Me and My Gal. Ker so bila 40. in 50. leta prejšnjega stoletja zlata leta muzikala, je hitro postal slaven in zaželen. Pozneje je poleg igranja in koreografiranja plesa filme tudi režiral in produciral. Zaigral je v več kot 50 filmih, pod 11 filmov pa se je podpisal tudi kot režiser. Njegova najbolj znana, slavna in uspešna filma sta Amerikanec v Parizu (1951) in Pojmo v dežju (1952), pod katerega se je podpisal tudi kot režiser.

Tri žene in trije otroci

Poročil se je trikrat. Prvič leta 1941 z igralko Betsy Blair, s katero je dobil hčerko Kerry. Leta 1957 se je ločil ter ponovno poročil leta 1960 s plesno koreografinjo Jeanne Coyne. Imela sta hčerko Bridget in sina Timothyja. Skupaj sta ostala do njene smrti leta 1973. Leta 1990 se je kot 77-letnik poročil s 47 let mlajšo Patricio Ward. Skupaj sta ostala do njegove smrti. V poznih 80. letih so se mu začele pojavljati zdravstvene težave. Umrl je 2. februar 1996 za posledicami kapi v 83. letu starosti na svojem domu na Beverly Hillsu.

Zanimivosti

  • Najbolj znan je po energičnem in zelo atletskem plesnem slogu, privlačnem videzu in všečnih likih, ki jih je igral na platnu.
  • Njegov najbolj znan film, ki ga je režiral in v njem ni igral, je glasbena romantična komedija Hello, Dolly! (1969), v kateri so zaigrali Barbra Streisand, Walter Matthau in Louis Armstrong.

  • S svojimi plesnimi inovacijami je pomembno vplival na hollywoodski muzikal ter odločilno prispeval, da je balet na filmskem platnu postal privlačen in zanimiv.
  • Leta 1952 je dobil častnega oskarja za njegov prispevek filmu kot igralec, pevec, plesalec in še zlasti kot koreograf.
  • Po političnem prepričanju je bil demokrat, po verskem pa rimokatolik, vendar je za časa španske državljanske vojne, ko je Vatikan podpiral generala Franca, izstopil iz vere in postal agnostik.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!