12 najlepših božičnih filmov za čudovite zimske večere

Magazin 06. Dec 202112:45
Beli božič
Profimedia

Seznam najlepših in najbolj znanih božičnih filmov za vse okuse - od nostalgičnih v črno-beli tehniki do žalostne in vojne zgodbe, najlepše romantične ter seveda nekaj zabavnih animiranih mojstrovin, tudi iz daljne Japonske.

Čudovito življenje – It’s a wonderful life (1946)

Črno-beli film režiserja Franka Capre govori o Georgu Baileyju (James Stewart), ki na božični večer ves obupan edino rešitev vidi v samomoru. Pred skokom z mostu v deročo reko ga reši prihod angela Clarenca, ki mu pomaga pokazati vrednost življenja. Film velja za kultnega, ameriški filmski inštitut ga uvršča na visoko 11. mesto najboljših filmov vseh časov.

Beli božič – White Christmas (1954)

Glasbeno romantično komedijo je režiral Michael Curtiz, v njej pa igrajo in pojejo Bing Crosby, Danny Kaye, Rosemary Clooney (teta Georga) in Vera Ellen. Glasbo za film je napisal Irving Belin, najbolj znana pa je naslovna pesem White Christmas.

Tokijski botri – Tokyo godfathers (2003)

Japonska animirana komedija režiserja Satoshija Kona govori o treh brezdomcih, ki na božični večer najdejo zapuščenega novorojenčka. Alkoholik Gin, transvestit Hana in deklica Miyuki se odločijo poskrbeti za otroka ter poiskati njegovo mamo.

Predbožična mora – The Nightmare Before Christmas (1993)

Kralj buč mesta Halloween je ugrabil Božička in zavladal božiču! Kaj lahko pričakujejo otroci, ko jim bodo darila začeli prinašati duhovi, čarovnice in vampirji? Animirani film, ki je posnet s tehniko animacije stop motion, je režiral Henry Selick.

Pisma Sv. Nikolaju (2011)

Poljski božični omnibus slovenskega režiserja Mitje Okorna, ki govori o ljubezni in ljubljenih osebah. Izjemno prijetna in nežna komedija spada med najboljše filme, kar so jih posneli slovenski režiserji do zdaj. Film je doživel izjemen uspeh na Poljskem pa tudi v Sloveniji ga z veseljem in ponosom pogledamo vsako leto za božič.

Pravzaprav ljubezen – Love Actually (2003)

Angleška božična romantična komedija režiserja Richarda Curtisa z (otoško) zvezdniško zasedbo. V njej igrajo Hugh Grant, Liam Neeson, Colin Firth, Emma Thompson, Keira Knightley, Rowan Atkinson, Alan Rickman. Film je bil velika uspešnica in je več kot petkratno povrnil vloženi denar.

Sam doma – Home Alone (1990)

Komedija, ki jo poznamo vsi, je doživela še tri nadaljevanja. Macaulay Culkin, ki je z vlogo zaslovel po vsem svetu, je bil ob snemanju prvega dela star samo devet let. Filmu sta dala poseben čar vlomilca, ki sta ju izvrstno odigrala Daniel Stern in Joe Pesci, najbolj znan po vlogah mafijcev.

Pokvarjeni Božiček – Bad Santa (2003)

Črna komedija o prevarantih, ki se med božičnim časom odpravita v nakupovalna središča, preoblečena v božička in škrata. V glavni vlogi blesti Billy Bob Thornton, film pa je režiral  Terry Zwigoff. Leta 2016 so posneli nadaljevanje filma s Thorntonom v glavni vlogi.

Kako je Grinch ukradel božič – How the Grinch Stole Christmas (2000)

Film je nastal po knjižni predlogi Dr. Seusa (Theodor S. Geisel) iz leta 1957. Verzna povestica je pri priči zlezla v srca starih in mladih s svojo ljubko zgodbo, prikupnimi junaki, duhovitim humorjem in brezčasnim sporočilom. Film je režiral Ron Howard, v vlogi malopridnega, hudobnega, navihanega, nadležnega, zlovoljnega, nestrpnega, smrdečega in nasploh nič kaj prijaznega Grincha pa je nastopil vele mojster mimike in eden od najbolj vsestranskih igralcev Jim Carrey. Obstaja tudi odličen film iz leta 1966.

Polarni vlak – The Polar Express (2004)

Računalniško 3D animirani film je nastal po pravljici Chrisa Van Alsburgha iz leta 1985. Fantastični božični muzikal je režiral Robert Zemeckis, Tom Hanks pa je posodil glas kar šestim animiranim likom.

Vesel božič – Joyeux Noël (2005)

Francosko-nemško-angleški film govori o praznovanju božiča v strelskem jarku za časa 1. svetovne vojne leta 1914. Sovražniki, ki se neusmiljeno pobijajo, za hip pozabijo na vojno: delijo si jedačo in pijačo, fotografije in spomine, igrajo nogomet; dogovorijo se, da bo vsaka stran v miru pokopala svoje mrtve. Film je bil nominiran za tujejezičnega oskarja.

Muppetki in božična pravljica – The Muppet Christmas Carol (1992)

Popularni Muppetki v izvedbi Dickensonove klasike A Christmas Carol iz leta 1843. Poleg Muppetkov v fantastični glasbeni komediji v glavni vlogi nastopa sloviti angleški igralec Michael Caine.

Če boste v zares odlični formi, je tu še nekaj dodatnih znanih božičnih filmov: Božična zgodba (A Christmas Tale) (2008), Škrat (2003), Božič Charlieja Browna  (1965), Gremlini (1984), Čudež na 34. ulici (1947), Vesel božič (2014), Kolo sreče (1983), Božična zgodba (Un conte de noel) (2008), Počitnice (2006), Apartma (1960), Božična zgodba (Scrooged) (1988).