160 let od rojstva očeta olimpijskih iger, katerega srce je pokopano v Olimpiji

Magazin 01. Jan 202308:30
PIERRE COUBERTIN
Profimedia

Pierre de Coubertin je eno ključnih imen olimpijskih iger. Poudarjal je pomen športa ter olimpizem enačil z držo duha, ki časti telesni napor ter skladnost duha in telesa. Napisal je kopico strokovnih del s področja telesne vzgoje, zgodovine in športa.

Pierre De Coubertin se je rodil 1. januarja 1863 v Parizu v stari in zelo bogati francoski plemiški družini. Med študijem prava na pariškem inštitutu političnih ved se je navdušil nad idejo ponovne obuditve antičnih grških olimpijskih iger, ki so zamrle leta 394 ob uvedbi krščanstva kot državne religije v tedanjem vzhodnorimskem cesarstvu. Po končanem študiju se je raje kot s pravom ukvarjal s športno pedagogiko in zgodovino (predvsem športa), saj se je zavedal pomembnosti športa in telesne aktivnosti pri razvoju mladega človeka.

Leta 1893 padel temeljni kamen za OI

Njegova želja po obuditvi starodavnih iger je prikladno sovpadala z močno povečanim mednarodnim zanimanjem za antiko, saj so ravno v tistem času arheologi odkrivali do takrat skrita antična mesta in kraje, kot so bile na primer Mikene. Svojo zamisel je prvič javno predstavil leta 1892, že dve leti zatem pa je na športnem kongresu v Parizu postavil temeljni kamen novega olimpijskega obdobja. Organizacijo in vodenje gibanja je prevzel novoustanovljeni Mednarodni olimpijski komite (MOK).

Srce dal zakopati med antične ostanke starogrške Olimpije

Coubertin je bil letoma 1894 in 1896 generalni sekretar MOK, med letoma 1896 in 1925 je bil predsednik glavne olimpijske organizacije, od 1925 pa vse do svoje smrti leta 1937 je bil še častni predsednik. Za časa svojega življenja je napisal kopico strokovnih del s področja telesne vzgoje, zgodovine in športa. Vseskozi je poudarjal pomen športa za ljudi, olimpizem pa je videl kot držo duha, ki časti telesni napor ter skladnost duha in telesa.
Umrl je v 75. letu starosti ter je pokopan v švicarski Lozani, kjer je še danes sedež mednarodnega olimpijskega komiteja. Na njegovo izrecno željo so njegovo srce izrezali ter ga zakopali med antičnimi ostanki starogrške Olimpije, kjer so se odvile prve antične olimpijske igre leta 776 pred našim štetjem.

Pierre de Coubertin
Profimedia

Zanimivosti

  • Na idejo obuditve olimpijskih iger je zelo vplival njegov obisk nekaterih angleških in ameriških univerz, ki so negovale in častile spomin na antične igre.
  • Njegove najljubše športne aktivnosti so bile boks, sabljanje, jahanje ter veslanje.
  • Rekel je: V življenju je pomembno da se boriš, in ne nujno zmagaš. Bistvena je dobra borba, in ne triumf.
  • Je tudi idejni vodja znaka petih krogov, ki je eden izmed simbolov olimpijskega gibanja.
  • Njegova ideja je tudi moderni pentatlon, ki je na olimpijskih igrah od leta 1912 ter združuje tekmovanja v plavanju, sabljanju, jahanju, teku in streljanju s pištolo.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.