2 poučni zgodbi, ki nosita v sebi pomembne lekcije

Magazin 31. Jul 202216:04 0 komentarjev
branje, knjiga
Profimedia

Preberite si dve poučni in kratki zgodbi, ki nosita v sebi pomembne skrivnosti življenja.

1. Zgodba o labirintu

Učitelj je peljal svojega učenca v park, ki se je nahajal ob vznožju gore. V parku se je nahajal zapleten labirint z visokimi zidovi in brez strehe. Učitelj je peljal učenca do vstopa v labirint in mu rekel, naj najde izhod.

Učenec je hodil po labirintu noč in dan ter nikakor ni našel izhoda, od obupa in utrujenosti je zaspal. Zbudil ga je učitelj in mu rekel, naj mu sledi. Šla sta na vrh gore.

“Poglej v dolino,” je dejal učitelj. V dolini se je zelo dobro videl labirint.
“Če gledaš od tukaj, lahko najdeš pot, ki vodi iz labirinta?”
“Seveda, samo pozorno moram gledati,” je ugotovil učenec.
“Najdi pot in si jo dobro zapomni.”

Ko sta se vrnila z gore, se je učenec vrnil v labirint in brez težav našel izhod.

Nauk zgodbe: Lekcija, ki jo je dobil učenec tisti dan, je ena glavnih skrivnosti življenja, bolj kot se oddaljimo od situacije, višje kot se dvignemo nad njo, širši je naš pogled in lažje najdemo pravo rešitev.

2. Zgodba o modrecu

Zgodba govori o starejšem gospodu, ki je bil poznan po svoji umirjenosti in ljubezni do vseh. Vsako delo, ki se ga je lotil, mu je odlično uspelo. Vsi so ga spoštovali in pogosto prišli k njemu po nasvete.

Nekega dne je do njega prišel sosed, ki mu je zavidal in bil aroganten. Sosed je spoštovanemu gospodu dejal: “Imam vse v življenju! Živim v popolnem bogastvu. A tebe spoštujejo bolj kot mene. Po tvojem mišljenju, kdo sem jaz?”

Modrec se je nasmehnil in mu rekel: “Izgledaš kot božanstvo!”

Ljubosumni sosed se je zadovoljno nasmehnil. A želel reči nekaj grdega, zato je zavpil: “Ti pa meni izgledaš kot smet! Ne razumem, zakaj te cel kraj priznava!”

Modrec ni odgovoril, samo nasmehnil se je.

To je soseda še bolj razburilo in ga je vprašal: ”Zakaj te ne jezi, da sem ti rekel, da si smet, ti pa si meni rekel božanstvo?”

“Zakaj bi se jezil?” mu je odgovoril modrec. “Kdor je v sebi spoznal božanstvo, ga vidi tudi v drugih. A kdor je poln nečistoče v sebi, vidi tudi druge kot smeti.”

Nauk zgodbe: Človek v drugemu vidi to, kar je v njemu samemu. Zato velja tisto, kar nas moti pri drugih, popraviti pri sebi.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.