3 načini, s katerimi si lažje pridobite zaupanje

Magazin 06. Mar 202214:45
prijateljici
Foto: Profimedia

Bi rekli, da vam ljudje hitro in radi zaupajo? Preverite 3 znake, ki kažejo na to.

Ste vedeli, da lahko vplivate na to, kako hitro vam bodo ljudje zaupali? Vsaj delno. Veliko vlogo še vedno igrajo vaša osebnost, odprtost in druge lastnosti, npr. ali radi opravljate. Hitreje pa si zaupanje lahko pridobite tudi na naslednje 3 načine.

1. OČESNI KONTAKT

To je eno od najmočnejših načinov neverbalnega sporazumevanja. Podzavestno sledimo pogovoru tudi zaradi pogleda, ki nam ga namenja sogovornik. Če na primer med sogovornikovim premorom izkoristimo priložnost in povemo svoje mnenje, ne ujamemo globine in pomembnosti pogovora. Namesto tega med premorom pa tudi med interakcijo namenite pogled naravnost v oči in s tem sporočite, da sledite in poslušate. Da ste zares prisotni.

Običajno ljudje delijo le malo tega, kar si zares mislijo o nečem, posebno ko vam še ne zaupajo. Če jim namenite več neposrednih pogledov, pa obstaja možnost, da se bodo bolj odprli.

2. GLOBOKA VPRAŠANJA

S klepetom o vremenu in službi ne boste pridobili ali poglobili zaupanja sogovornika, to vam je verjetno jasno. Prav tako vam ljudje ne bodo zaupali, če boste nenehno govorili in izražali svoja mnenja. Ne pravimo, da morate vse zadržati zase, ampak da tega raje ne počnite, ko želite pridobiti zaupanje.

Popolnoma drugačen učinek lahko dosežete z zastavljanjem globokih vprašanj in poslušanjem odgovora. Ko sogovornik konča, ga spodbudite s podvprašanjem ali temo, ki se navezuje na to. Imel bo občutek, da ste dober poslušalec in se vam lahko zaupa.

3. POSNEMANJE TELESNE GOVORICE

To počnemo predvsem nezavedno, zaradi zrcalnih nevronov. Zaradi njih posnemamo dejanja in vedenja ljudi okrog sebe, predvidevamo namere, izrazimo empatijo in se povezujemo. Zato se počutite slabo, ko vidite nekoga v nesreči, priskočite na pomoč mimoidočemu ali jokate ob posnetkih vojakov, ki so končno prispeli v objem svojih bližnjih.

Med pogovorom pa gre bolj za to, da posnemate sogovornika. Ko se nagne naprej, to podzavestno storite tudi vi. Ali pogledate v isto smer, kot se obrne on, ko ga nekaj zmoti. To poglobi vajin odnos in omogoči, da drug drugemu bolj zaupata.

Komentari

Vaš komentar