3 stvari, ki se jih zaveste, ko ste zadovoljni s svojim telesom

Magazin 15. Apr 202217:45 > 21:44
telovadba
Profimedia

Ko ste samozavestni in zadovoljni s svojim telesom ter cenite vse, kar zmore, lahko pridete tudi do spodnjih ugotovitev.

Kaj izrečete večkrat: pohvalo ali kritiko glede svoje postave, oblike telesa, teže? Sami sebi smo običajno največji kritiki. Tudi če moramo kaj izboljšati (in vedno se kaj najde), je bolje k temu pristopiti z načrtom in pozitivnimi spodbudami.

Morda zaenkrat še niste tam, pa nekoč boste ali pa se že zavedate vseh treh ugotovitev:

Uspeh ni vezan na en sam cilj

Osebe, ki so zadovoljne same s seboj, s svojim zdravjem, postavo in telesom nasploh, si niso postavile le enega cilja, kot je izguba teže. To je bil eden od ciljev, pomembnejši pa so bili drugi. Poglejmo nekaj primerov spodbudnih ciljev, za katere se je vredno truditi:

  • Spet se bom lahko igral/-a s svojimi otroki.
  • Končno mi bodo prav tiste kavbojke, ki jih kar ne morem zavreči.
  • Lahko se bom vzpel/-a po stopnicah, ne da bi bil/-a zadihana.
  • Lahko kolesarim v službo, ker me to ne bo popolnoma izčrpalo.
  • Imel/-a bom več energije, počutje bo boljše.

Zastavite si nekaj, kar vas bo spodbujalo tudi v t. i. deževnih dneh, ko se vam ne bo ljubilo upoštevati zdravih navad. Izguba teže običajno ni najboljši cilj, saj vas pogosto razočara.

Sprememb se je treba lotiti v zmernem tempu

Radi si postavimo velike načrte in potem začnemo z velikanskimi koraki – prevelikimi, da bi jim lahko dolgo sledili. Taka je pogosta odločitev o hrani: od jutri naprej jem samo še zdravo! Na žalost so možgani programirani tako, da se spremembi velikokrat najprej uprejo, zlasti če jo želimo izvesti na hitro.

Povsem drugače je, če se vsega skupaj lotite počasi in ponudite umu možnost, da se prilagodi in osvoji določeno vedenje, preden se lotite drugega. Če je vaš cilj zmanjšanje sladkorja v prehrani, najprej odstranite sladkarije in začnite pripravljati bolj zdrave različice sladic. Določite dan, ko lahko pojeste sladico, šele potem spreminjajte druge prehranske navade.

Zmage se slavijo, neuspehi učijo ali se pozabijo

Uspešnejši boste, če si zastavite tudi več manjših ciljev in jih proslavite sproti. Seveda naj nagrada ne uniči vašega napredka. Na svoji poti se ne boste mogli izogniti neuspehov, ko boste prekršili katero od svojih navad ali obljub. Imate dve možnosti:

1. Iz tega se nekaj naučite ter vztrajate dalje.

2. Padec vas zaustavi in odvrne od vsega, kar želite narediti zase.

Kaj boste izbrali? Svetujemo, da se z neuspehi ne obremenjujete preveč, ampak raje stremite k temu, da boste še naprej upoštevali svoje dobre navade.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.