4 nasveti, kako se obraniti v družbi negativnih ljudi

Magazin 28. Dec 202108:30 0 komentarjev
Prazniki
Profimedia

Upamo, da večino časa niste obkroženi z negativnimi ljudmi in da bo tako tudi na najdaljšo noč v letu, pa vendar se lahko to vseeno zgodi. Kaj storiti?

Ne glede na to, kako se trudimo obdržati pozitivno vzdušje in počutje, se lahko hitro znajdemo v situaciji, ko smo obkroženi z negativnimi ljudmi. To so osebe, ob katerih je težko obdržati mir in optimističen pogled, saj nas hitro lahko “potegnejo” v svoje ne ravno pozitivno dojemanje sveta. 

Pa vendar je to v resnici povsem odvisno od nas. Če želimo, lahko obdržimo pozitivno stanje duha, tudi kadar smo prisiljeni biti v bližini negativcev – bodisi v službi, znotraj družine ali v drugih situacijah, kjer se jim ne da izogniti.

4 načini, ki vam bodo pomagali ohraniti notranji mir:

1. Bodite osredotočeni nase

Ne glede na to, kaj počnejo drugi, vedno lahko nadzorujete svoje občutke in obnašanje. Vprašajte se: Kako se lahko mirno odzovem na to situacijo? Kako jo lahko naredim pozitivnejšo? Ne morete nadzirati odzivov drugih, imate pa lahko nadzor nad svojim odzivanjem in svojo pozornostjo. Vsak je odgovoren zase. Negativec tako ali tako dela škodo sebi. Vi dajte sebi jasno obljubo, da ne želite biti del njegove zgodbe.

2. Občutite ljubezen

Morda vam v tistem trenutku lahko pomaga, da se spomnite na nekaj, kar vas vedno pomiri: bodisi je to misel na otroka, žival, drago osebo, nekaj, kar imate radi … Občutite to ljubezen in pozitivne občutke, ki jih ne more nihče onemogočiti.

3. Obrnjena reakcija

Še ena izmed odličnih taktik za soočanje s težkimi ljudmi je taktika obrnjene reakcije. Ko se nekdo obnaša negativno, poskušajte vi delovati ravno nasprotno. Če je nekdo pesimističen, bodite optimistični. Če nekdo vpije, vi govorite mirno. Če vas nekdo kritizira, ga vi pohvalite. Če nekdo deluje s sovraštvom, vi delujte z ljubeznijo. Če vas nekdo grdo gleda, se mu vi prijazno nasmehnite.

4. Ne jemljite si k srcu

Kadarkoli je kdo negativno naravnan, se spomnite, da ima ta oseba morda zelo slab dan ali težko obdobje v življenju, morda se sooča z ogromno stresa in žalosti. Ne veste, kaj se mu dogaja, zato je zelo pomembno, da njegovega obnašanja ne jemljete preveč osebno.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!