4 presenetljiva dejstva o obleki, ki jo je kraljica nosila na dan kronanja

Magazin 02. Jun 202214:39 > 15:01
Kronanje kraljice Elizabete II
PROFIMEDIA

V Londonu se je začelo štiridnevno praznovanje kraljičinega platinastega jubileja. Obleka, ki jo je kraljica Elizabeta nosila na dan njenega kronanja, velja za enega najbolj ikoničnih dizajnov 20. stoletja.

Kraljica Elizabeta se je zapisala v zgodovino, ko je bila 2. junija 1953 kronana za monarha na veličastni slovesnosti, polni pompa, razkošja in popolne obleke. Obleko je oblikoval njen takrat najljubši modni oblikovalec Norman Hartnell.

Kraljica je pri oblikovanju obleke prispevala svoje ideje

Obleka je bila izdelana iz najfinejšega belega satena, na zahtevo kraljice pa je morala vsebovati cvetlične simbole tako Združenega kraljestva kot Commonwealtha. Simboli – vključno s kanadskim javorjevim listom, avstralsko akacijo in novozelandsko praprotjo – so bili na obleko izvezeni v barvi, in to prvič na obleki za kronanje in na neposredno prošnjo njenega veličanstva. Kraljici je bilo na voljo devet dizajnov, odločila pa se je za osmega, ki je vseboval tudi njene modifikacije.

Kronanje kraljice Elizabete II
PROFIMEDIA

Vsebovala je amulet za srečo

Norman Hartnell je na levo stran krila vključil štiriperesno deteljico, ki je bila popolnoma nameščena tako, da je na njej počivala roka njenega veličanstva med slovesnostjo. Ni znano, ali je to naredil na skrivaj. “Mislim, da je možno, da kraljica ni vedela,” je za People povedala Caroline de Gautaut, namestnica nadzornika kraljičinih umetniških del in dodala: “To je bila res lepa, osebna misel.”

Kronanje kraljice Elizabete II
PROFIMEDIA

Kraljica obleke ni nosila samo na dan svojega kronanja

Od dneva kronanja je kraljica obleko oblekla šestkrat, vključno z odprtjem parlamenta na Novi Zelandiji, Avstraliji in Šrilanki leta 1954. Prav tako se je odločila, da jo bo spet oblekla leta 1957 za odprtje parlamenta v Kanadi. “Mislim, da je bil to fantastičen način, da je delila ta čudovit kos oblačila z vsemi državami, ki jih je obiskala – prvič je to storila kot kraljica,” je o tem povedala de Gautaut.

Kronanje kraljice Elizabete II
PROFIMEDIA

Na obleki je bila tudi zelenjava

Obleka je vsebovala tudi por. Kot simbol Walesa je bila zelenjava upodobljena v mehki zeleni svili, srebrnih nitkah in diamantih. Takrat je bil Earl Marshall zadolžen za vse v zvezi s protokolom in je trdil, da je por vodilni simbol Walesa.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.