4 učinkoviti načini, kako lahko starši pomagajo napredovati otroku

Magazin 03. Avg 202215:45 0 komentarjev
otrok
profimedia

Že v zgodnjih letih lahko starši naučijo otroke nekaj pomembnih lekcij, ki jim pomagajo pri napredku na vseh področjih.

Najbolje je, da za učenje izkoristite življenjske situacije. Iz njih se bo otrok največ naučil, ker jih bo izkusil na svoji koži. Kaj pravite starši, so naslednje lekcije pomembne?

Izzivi, ki vodijo iz območja udobja

Tudi sami se ustrašite izziva, zaradi katerega bi morali stopiti iz svojega udobnega mehurčka. Kako naj se ne bi ustrašil otrok?

Ne dovolite, da bi se otrok izognil prav vsem izzivom, za katere predvidevate, da bi se ob njih zabaval, česa naučil, pridobil nove prijatelje … Spodbudite ga, da se pogumno odpravi izzivu naproti, in ga opomnite, da boste vedno ob njem, ko vas potrebuje. Spomnite se kakšne lastne izkušnje in mu jo zaupajte, kakšnega izziva pa se lahko lotita tudi skupaj. Seveda otroku ni treba poskusiti čisto vsega, a naj ne ostane varno na eni točki.

Vaja dela mojstra

Kolikokrat vam otroci rečejo, da je nekaj pretežko? Pa sami dobro veste, da zmorejo, le vaditi morajo, da jim bo šlo bolje. Ne bo jih lahko prepričati, naj vadijo nekaj, kar jim ne gre in se jim zdi težko, a le tako bodo napredovali. Lahko jim zaupate tudi kakšno svojo zgodbo, ki je na koncu pripeljala do uspeha. Ko bo vse skupaj postalo le malce lažje, bodo otroci dobili več veselja.

Še en poskus

Ali dva, trije in več, če je potrebno. Otroci radi obupajo že po prvem poskusu, če jim stvar ne gre takoj od rok. A tako ne bodo prišli prav daleč, kot sami veste. Zato ste tu vi, ki jim boste pojasnili, da nihče ni tako talentiran, da bi mu vse uspelo že prvič. Z več poskusi se bodo tudi možgani lažje naučili nove spretnosti, vedenja in gibanja, zato bo kmalu postalo lažje. In ne pozabite, da se otroci učijo precej lažje kot odrasli. Na koncu bodo nagrajeni z občutkom zmage, ko jim bo končno uspelo.

Ne sedi na lovorikah

Ko bo otrok v nečem zelo dober, bo morda dobil občutek, da se mu ni treba več truditi. Mogoče se ne bo lotil novega projekta, nove športne discipline ali druge spretnosti, ker je tako ali tako dober v nečem drugem … Ko boste opazili, da ne kaže celotnega potenciala, ga prijazno opomnite, da vedno obstaja prostor za izboljšave. Šele ko se bo zares potrudil, bo nase ponosen.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.