4 učinkoviti načini, kako premagati negativne misli

Magazin 09. Nov 202114:30 1 komentar
Pozitivne misli
Profimedia

Misli vplivajo na nas na različne načine. Zaradi njih se lahko počutimo dobro ali slabo. Kako premagamo tiste slabe in se jih otresemo, da potem lažje zadihamo?

Tudi različni strokovnjaki opisujejo, kako misli vplivajo na nas in naše počutje. Pozitivno razmišljanje naj bi nam pomagalo pri obvladovanju stresa in celo vplivalo na zdravje (vir).

Pozitivne misli izboljšujejo naše razpoloženje in počutje, negativne nas na primer spravijo v slabo voljo. Dobra novica je, da do določene mere na svoje misli lahko vplivamo. Z vztrajnostjo in pravilnim pristopom lahko negativne vzorce razmišljanja zamenjamo s tistimi, ki nas podpirajo in nam pomagajo do boljšega počutja. Seveda ne čez noč. Za začetek lahko poskusite s spodnjimi vajami in načini.

Prepoznavanje izkrivljenih misli

Naš um vedno najde negativne misli in ustvarja scenarije, ki v nas prebujajo prekomeren strah, negotovost, pretirane skrbi itn. Če negativne misli krepimo, se hitro znajdemo v začaranem krogu. Prej se jih naučimo prepoznavati, lažje nam bo. Izkrivljene misli prepoznamo po: črno-belem razmišljanju (obstajata samo dve skrajni možnosti, vmesne možnosti ni), filtriranju razmišljanja (vidimo le negativno stran situacije), katastrofiziranju (zgodil se bo najslabši izid) in personalizaciji (situacije, ki z nami nimajo povezave, jemljemo osebno). Ko se naučimo prepoznavati te misli, jih lažje upravljamo (vir).

Odmor od negativnih misli

Če opazimo, da se nas lotevajo negativne misli, lahko poskusimo s t. i. odmorom od negativnih misli. To pomeni, da se zavestno odločimo za pozitivne misli. Vzamemo si npr. pet minut časa in v teh petih minutah razmišljamo samo pozitivno. Vso pozornost usmerimo v pozitivno. Spodbujamo se in si izgovarjamo pozitivne besede. Že po nekaj minutah bo razlika opazna. Tudi raziskave govorijo o izjemnih blagodejnih učinkih pozitivnih misli. V študiji, kjer so pod drobnogled vzeli posameznike, ki so se spoprijemali s pretirano zaskrbljenostjo, so ugotovili, da jim je prav pozitivno razmišljanje pri tem pomagalo.

Profimedia

Prakticiranje hvaležnosti

S hvaležnostjo lahko zelo učinkovito premagamo negativne misli, vendar moramo biti vztrajni in predani. Tudi raziskave pravijo, da občutenje hvaležnosti izjemno pozitivno vpliva na nas celostno (vir). Še zlasti v težkih časih je priporočljivo poiskati stvari, za katere smo lahko hvaležni. Čeprav je prav takrat to najtežje, nam lahko zelo pomaga. Vedno je mogoče najti stvari in ljudi, za katere smo hvaležni (za nasmeh mimoidočega, za dom, hrano, naravo, prijatelje …). Še najbolje pa bo, če vsak dan pišete dnevnik hvaležnosti.

Profimedia

Osredotočanje na vrline in pozitivne lastnosti

Vedeti je treba, da so negativne in pozitivne misli del naših življenj. Ne moremo jih izključiti. Lahko pa pozornost in misli usmerjamo v tisto, kar nas krepi. Osredotočanje na napake in kritika nas verjetno ne bosta okrepila, kajne? Okrepilo pa nas bo osredotočanje na naše vrline in pozitivne lastnosti, ki jih imamo. Ko opazimo, da smo postali negativni in se obtožujemo, se ustavimo, naredimo vdih in izdih in zavestno poiščimo pozitivno (vir).

Članek je zgolj informativne narave, v primeru težav se obrnite na ustreznega strokovnjaka.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje