4 učinkoviti namigi, kako pozimi najti motivacijo za gibanje

Magazin 27. Dec 202217:30
sprehod
Profimedia

V zimskem času vam gre lahko po mislih vse prej kot gibanje, vendar ga vseeno ne bi smeli opustiti. Imamo nekaj idej, kako lahko prav vsak dan pospešite utrip, četudi le za nekaj minut.

Ste že opustili gibanje ali vztrajate, vendar imate vse manj časa? Tudi v prazničnem času se je vredno gibati, če želite ohraniti fit postavo in se izogniti novoletni želji po izgubi kilogramov. Preverite, kako se lahko gibate vsak dan (tudi na dan, ko ne načrtujete daljše vadbe):

Čas imate za to, za kar si ga vzamete

Najprej morate razjasniti, ali si sploh želite gibanja vsak dan. Če je odgovor da, boste našli nekaj prostih minut. Včasih bo šlo na tesno, a vse se da, če se hoče. Najbolje, da urnik naredite za ves teden in vnaprej ter predvidite, kdaj boste imeli od 10 minut do ene ure ali več za športne aktivnosti. Tako boste poskrbeli, da boste aktivni čisto vsak dan.

To vam bo hitro prišlo v navado in zalotili se boste, da si boste zaželeli sprehoda namesto ležanja na kavču.

Vsaka minuta šteje

Kadar nimate na voljo cele ure za vadbo, si pogosto rečete, da se pač ne izplača in v celoti izpustite vse priložnosti za gibanje. Motite se. Že 10 minut je dovolj, da naredite nekaj vaj, se raztezate, greste na sprehod, se hitro sprehodite gor in dol po stopnicah …

Ko gre za aktivnost, vsaka minuta šteje! In veliko bolje je, če utrip pospešite za nekaj minut, kot če tega sploh ne naredite. Nihče ne pričakuje, da si boste vsak dan vzeli uro časa, zato iščite te majhne priložnosti in jih izkoristite takoj.

Gibanje ni samo intenzivna vadba

Ne gre le za intenzivnost vadbe, ki jo boste naredili. Šteje že razteg, po katerem telo hrepeni zgodaj zjutraj in takrat, ko več ur zaporedoma sedite. Pa predklon, ko se morate malce razgibati, ali stopanje na prste za krepitev stegen in meč. Ali ko zvečer po napornem dnevu ležete ob steno in nanjo položite noge. Aktivnosti ne merite v intenzivnosti, ampak v tem, kaj potrebuje vaše telo.

Štejte korake

Kadar nimate časa za nič drugega, boste najlažje zadovoljili potrebo po vadbi tako, da hodite ali se peljete s kolesom. Sprehodite se do službe (vsaj del poti), po opravkih, na pijačo s prijatelji ali pojdite zvečer na kratek sprehod. Zadajte si število korakov, ki jih morate vsak dan narediti, in poskrbite, da boste cilj dosegli. To ni nujno 10.000 korakov dnevno – upoštevajte svoje fizične sposobnosti.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.