5 dobrih posledic teka, ki vas lahko prepričajo, da začnete že danes

Magazin 12. Avg 202217:30
Delite:
tek
Foto: Profimedia

Se spogledujete s tekom? Morda vas bomo prepričali, da je vredno obuti športne copate in začeti, saj je dobrih posledic kar nekaj.

Kot smo omenili na začetku, je dobrih posledic teka precej, mi pa jih bomo našteli le 5. Morda vas prepričamo, da ponudite priložnost temu športu in v njem celo uživate. Boste poskusili?

Zakaj je dobro teči?

Dan ne bo več tako težek

Oziroma vse fizične stvari, ki jih morate opraviti v enem dnevu. Samo pomislite na težke vrečke iz trgovine, premikanje pohištva, igro z otroki, sprehod s hišnim ljubljenčkom … Če vam vse to trenutno pobere precej energije in ste postali utrujeni že ob branju, vam svetujemo, da začnete postopno redno teči. Zaenkrat bo dovolj enkrat tedensko, najbolje pod nadzorom osebnega trenerja ali v tekaški skupini. Druga daljša vadba ali vsakodnevni opravki ne bodo več takšen izziv – tek namreč poskrbi za več energije na splošno.

Lažje boste vzdrževali težo

Če imate ustrezno težo in jo želite vzdrževati, bo poleg zdrave prehrane potrebno tudi gibanje. Poskrbite za vadbo za moč, pomaga vam lahko tudi tek. Začetniki boste seveda začeli postopoma – s kombinacijo teka in hoje. Z rednim tekom boste zlahka vzdrževali zdravo težo, kljub temu da boste še vedno včasih posegli po sladkarijah ali izpustili vadbo. Pozorni bodite tudi, da v dan vnesete nekaj aktivnosti, čeprav na sporedu ni vadbe. Vedno lahko hodite in se vozite s kolesom, greste po stopnicah, naredite nekaj počepov med kuhanjem …

Tek enostavno sprošča

Je treba reči še kaj drugega?

Sprostitev zagotovo potrebujete, saj plujete med družino, službo, obveznostmi, družabnim življenjem, hišnim ljubljenčkom … Tek poskrbi za povečanje ravni noradrenalina – poleg serotonina je to eden najpomembnejših t. i. hormonov za srečo. Po teku boste mentalno razbremenjeni in vsaj malce boljše volje kot prej. Poleg tega boste ponosni, da ste naredili nekaj dobrega zase.

Krepitev vezi in odnosov

Ko se odpravite na tek, povabite še prijatelja ali se vključite v skupino, kjer boste spoznali nove podobno misleče ljudi. Z osebo, s katero tečete, se povežete na povsem drugi ravni. Hkrati drug drugemu vlivata motivacijo, zato boste manj verjetno izpustili tek, če bo na vas računal še nekdo drug. To je lahko tudi odlična priložnost za druženje.

Na novo boste odkrili mesto

Za tek boste morali odkriti poti, po katerih morda še niste hodili, ali boste zašli v del mesta, ki ga običajno ne obiščete. Za začetek se boste verjetno podali do najbližje tekaške steze ali pa krajši tek opravili kar po ulicah v bližini doma. Sčasoma lahko tek postane prava avantura – noge vas bodo brez težav odnesle na druge konce mesta. Vikende pa lahko izkoristite za tek po novih krajih.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar