5 eteričnih olj, ki pomagajo odganjati mrčes (recept za pripravo razpršila)

Magazin 23. Jun 202215:15 0 komentarjev
Olja
Profimedia

Če iščete naravna sredstva za odganjanje nadležnih komarjev, muh in drugih žuželk, preverite pet eteričnih olj, ki so pri tem potrjeno učinkoviti.

Citrusi

Eterična olja iz citrusov sodijo med bolj priljubljene repelente, ki uspešno odganjajo mrčes. Celo študije kažejo, da naj bi predvsem citronela in limona pomagali odganjati komarje. Učinkoviti pa sta lahko tudi pri odganjanju muh, pršic, listnatih uši, hroščev in bolh.

Česnovo olje

Gre za olje, ki naj bi bilo zelo učinkovito pri odpravljanju notranjih zajedavcev kot tudi zunanjega mrčes. Študije kažejo, da naj bi lajšalo tudi težave po pikih žuželk. Za podobne namene naj bi bilo uporabno tudi na vrtu.

Timijan

Študije kažejo, da naj bi tudi eterično olje timijana učinkovito odganjalo komarje. Za to naj bi bili odgovorni terpenoidi, posebne snovi v rastlini. Dobro je tudi vedeti, da čisto eterično olje timijana lahko povzroči draženje kože, zato ni primerno za zunanjo uporabo. Lahko ga uporabljamo le ustrezno razredčenega z nosilnim oljem.

Profimedia

Sivka

Eterično olje sivke pomirja in sprošča, hkrati pa naj bi uspešno odganjalo tudi mrčes, še posebno komarje. Prav tako je razredčeno z nosilnim oljem dovolj varno tudi za zunanjo uporabo.

Poprova meta

Še eno eterično olje, ki naj bi učinkovito nagnalo mrčes. Tudi študije pravijo, da naj bi poprova meta smrdela predvsem komarjem in celo pajkom.

Učinkovito naj bi bilo tudi eterično olje evkalipta, cimeta in koprca.

Kako pripraviti ”odganjalnik” mrčesa?

Zanj boste potrebovali steklenico z razpršilom, eterično olje sivke, citronele in poprove mete ter destilirano vodo in beli kis. Repelent pripravite tako, da skupaj zmešate pol decilitra destilirane vode in pol decilitra belega kisa ter vanj nakapljate pribl. pet kapljic eteričnega olja sivke, pet kapljic citronele in pet poprove mete. Dobro pretresite in po zraku poškropite čim večkrat. Sicer pa omenjena eterična olja lahko uporabite tudi v razpršilniku z vodo.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!