5 idej, kako si popestriti božično-novoletni čas, če ga boste preživeli sami

Magazin 05. Dec 202216:45
Božič
Profimedia

Ste se iz kakršnegakoli razloga znašli sami v tem prazničnem času? Preverite, kako si lahko popestrite dneve in preženete osamljenost.

Privoščite si nekaj, kar si že dolgo želite

Božično-novoletni čas je (tudi) čas obdarovanj, ko svoje najbližje razveselimo s pokloni. Pa vendar, v tem času lahko razvajamo tudi sebe, ne samo druge. Privoščimo si lahko nekaj, kar si že daljši čas želimo.

To je lahko izdelek, ki ga opazujemo na polici trgovine, si privoščimo najljubšo sladico, se odpravimo na izlet, morda v toplice oz. si končno vzamemo čas za obisk kraja, ki si ga že dolgo časa želimo ogledati, gremo v gledališče, naredimo sprehod po okrašenem mestu itn.

Začnite pisati dnevnik hvaležnosti

Če smo sami, lahko hitro postanemo osamljeni in zapademo v začaran krog negativnega razmišljanja. Razmišljanje o stvareh, za katere smo hvaležni, pa nam lahko pomaga izboljšati počutje in razpoloženje. Spletni vir PsychCentral navaja študijo iz leta 2019, v kateri so ugotovili prav to – redno prakticiranje hvaležnosti naj bi pozitivno vplivalo na zdravje, izboljšalo počutje ter pregnalo občutek osamljenosti. Redno pisanje dnevnika hvaležnosti, torej lahko pripomore k bolj pozitivnemu pogledu na življenje ne glede na to, v kakšni situaciji smo.

Profimedia

Pridružite se dobrodelni akciji

Stike z ljudmi lahko povečamo tudi tako, da se udeležimo dobrodelne akcije, dogodka ali smo celo sami organizatorji tega. V času božično-novoletnih praznikov imamo ogromno priložnosti za takšne aktivnosti.

Prostovoljstva oz. dobrodelnosti se sicer lahko lotimo na različne načine: pomagamo brezdomcem, zavetišču za živali, obdarujemo družine, otroke, ljudi v stiski itn. Kje in kako lahko sodelujemo, se lahko pozanimamo tudi pri neprofitnih organizacijah, ki pomagajo ljudem v stiski.

Načrtno iščite stike z ljudmi

Če smo se letos iz kakršnegakoli razloga znašli sami za praznike, je pomembno, da vseeno poiščemo stike z ljudmi. Dolgotrajna samota in izolacija namreč krepita osamljenost in lahko negativno vplivata tudi na zdravje. Stike lahko iščemo tako, da pokličemo starega prijatelja, ki ga že dolgo nismo videli ali slišali, pozdravimo soseda in z njim poklepetamo, se udeležimo dogodka, poklepetamo s svetovalko v trgovini itn.

Naredite si načrt

Načrtovanje dogodkov in dejavnosti, postavljanje ciljev in osredotočanje nanje nam lahko pomaga, da presežemo občutek osamljenosti. Tega bomo zagotovo lažje pregnali, če si bomo v naprej organizirali dneve in tedne pred nami ter se načrta držali.

Profimedia

Dovolite si čutiti

Prav verjetno je, da nam bo občasno lahko težko, če bomo praznike preživeli sami. Kar je sicer povsem normalno in dobro je, da si dovolimo čutiti tudi neprijetna čustva in občutke (enako kot prijetna) ter se jim ne izogibamo. Pri tem poiščimo tudi način, kako izboljšati razpoloženje (eden izmed njih je tudi prakticiranje hvaležnosti). Seveda pa je treba nujno ukrepati v primeru dolgotrajne negativne naravnanosti, ki lahko vodi do resnejših duševnih težav. V takšm primeru je treba poiskati strokovnjaka, ki nas bo usmeril naprej.

VIR: https://psychcentral.com/

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.