5 italijanskih jezer, ki bi jih morali obiskati vsaj enkrat v življenju

Magazin 21. Avg 202220:28 0 komentarjev
como
PROFIMEDIA

Italija je znana po čudovitih mestih in naravi, ponaša pa se tudi s prelepimi jezeri. Spodaj je seznam tistih, ki bi jih morali obiskati vsaj enkrat v življenju.

Gardsko jezero

Najbližje mesto: Verona, Benetke

Najprimernejši čas obiska: poletje, ampak pripravite se na gnečo

SIRMIONE
PROFIMEDIA

Če je Como jezero bogatašev, je Gardsko pravo “ljudsko” jezero. Poleg tega, da privablja številne enodnevne izletnike iz Benetk in Verone, je izjemno priljubljeno tudi med turisti iz Avstrije, Nemčije in Slovenije.

Če se boste vozili okoli jezera, se boste morali verjetno ves čas ustavljati zaradi številnih turistov in kolesarskih družin (kolesarska steza bo po končanju del obkrožila celotno jezero).

Ozek polotok na južnem koncu jezera, Sirmione, in grad iz 12. stoletja privabljata številne turiste, prav tako Riva del Garda, Desenzano di Garda in množica lepih mest ob jezeru, okrašenih z rožami, ko je vreme toplo. In če iščete več adrenalina in zabave, je logična rešitev obisk velikega zabaviščnega parka Gardaland.

Jezero Maggiore

Najbližje mesto: Milano, Torino

Najprimernejši čas obiska: od konca junija do septembra je jezero odlično za kopanje

MAGGIORE
PROFIMEDIA

Že samo ime “Maggiore” pomeni “velik”, “glavni”, kar dovolj pove o njegovem pomenu. Jezero se razteza skozi regiji Piemont in Lombardija ter švicarsko regijo Ticino. Boromejski otoki na jezeru, ki jih je najlažje doseči s trajektom iz mesta Stresa ob obali Piemonta, so velika atrakcija zaradi palač, terasastih vrtov in jam.

Med vsemi severnoitalijanskimi jezeri ima Maggiore nekaj najboljših plaž za kopanje, pa naj gre za trate, prodnate plaže ali peščene obale, zlasti na vzhodni obali. Poleg Strese so mesta Verbania, Cannobio in Baveno med tistimi, ki jih je vredno raziskati ali jih obiskati za nekaj noči.

Lugansko jezero

Najbližje mesto: Milano

Najprimernejši čas obiska: pomlad

LUGANO
PROFIMEDIA

Le približno 40 odstotkov Luganskega jezera leži v Italiji, a tudi švicarski del jezera vam bo dal občutek, kot da ste tam. Prevladujoč jezik in kuhinja sta italijanska, palme in milo vreme pa bolj spominjajo na sredozemsko obalo kot alpsko jezero.

Najlepše območje na italijanskem deli leži na severovzhodnem kraku Luganskega jezera, kjer gozdnate gore obkrožajo ljubko skupino mest ob jezeru. Majhno mesto Campione d’Italia je še posebej zanimivo, saj ga popolnoma obdaja Švica.

Jezero Iseo

Najbližje mesto: Milano

Najprimernejši čas obiska: pomlad ali jesen

ISEO
PROFIMEDIA

To slikovito jezero, ki leži med lombardijskima mestoma Bergamo in Brescia, je čisto nasprotje večjih, pogosto turističnih in prenatrpanih jezer v isti severni regiji. Majhna mesta okoli jezera Iseo so pravzaprav še vedno ribiške vasi, ki živojo v skladu z istimi sezonskimi ritmi, ki jih vzdržujejo že stoletja. Tako je to jezero idealno za mir, okoli vas ne bo veliko turistov.

Ko ste tukaj, vsekakor razmislite o ribolovu, ogledu znamenitosti, vožnji s kajakom ali jadranju na deski. In ne zamudite obiska majhne Monte Isole s svojo lepo vasico in pohodniškimi potmi, ki vodijo do gozdnate gore.

Jezero Como

Najbližje mesto: Milano

Najprimernejši čas obiska: maj, junij, september, oktober

COMO
PROFIMEDIA

Obstaja razlog, zakaj je jezero Como tako priljubljeno – enostavno čudovito je. Tretje največje italijansko jezero je oblikovano kot obrnjeni Y, s kraki, ki ponujajo različne izkušnje.

Za sodoben, drag italijanski glamur, ki še vedno spominja na jet set dni preteklih let, se odpravite v mesta Como, Bellagio ali Varenna. Obiščite vsaj eno zgodovinsko vilo ob jezeru – Villa Carlotta in Villa del Balbianello sta odprti za javnost, za pogled Ville d’Este pa boste morali rezervirati sobo (in odšteti zajetno vsoto za bivanje), če si jo boste želeli ogledati.

Za manj aristokratski občutek – in odkrito povedano, čistejšo vodo za kopanje, (čeprav morda manj možnosti, da bi naleteli na Georgea Clooneyja in Amal) – se odpravite na severni del jezera, kjer boste našli več kampov kot hotelov s petimi zvezdicami, piše punkufer.dnevnik.hr.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!