5 misli, s katerimi se lahko znebite slabe volje in razpoloženja

Magazin 02. Dec 202108:00
Slaba volja
Profimedia

V ozadju slabe volje in razpoloženja so pogosto negativne misli in strokovnjaki vse bolj ugotavljajo, da imajo naše misli velik vpliv na nas ter da z njimi lahko vplivamo celo na živčni sistem.

Ko želimo nekaj spremeniti v svojem življenju, tako da bomo bolj srečni in se bomo bolje počutili, imamo na voljo tri možnosti: da spremenimo okoliščine, da spremenimo svoje vedenje ali da spremenimo svoje misli.

Prav zadnji možnosti tudi raziskovalci namenjajo največ pozornosti in raziskujejo, kako naše misli vplivajo na počutje in srečo. Nekatere raziskave, kot poroča spletna stran Huff Post, celo kažejo, da lahko z mislimi spreminjamo povezave v možganih in z njimi vplivamo na celoten živčni sistem in telo.

Poglejmo, kakšne misli nas lahko spravijo v boljše razpoloženje:

1. misel: sprejemam stvari, ki jih ne morem spremeniti

Sprejemanje situacije in/ali človeka prebuja pozitivna čustva in misli. Ko stvari sprejemamo takšne, kot so, smo mirnejši in lažje nam je. Postanemo bolj pozitivno naravnani in bolje se počutimo.

2. misel: vreden/vredna sem

Občutek lastne vrednosti je tesno povezan tudi z občutenjem sreče in dobrim počutjem nasploh. Zato si je večkrat dnevno dobro na glas povedati, da se zavedamo svoje vrednosti in da smo vredni vsega lepega. Z lastno vrednostjo rasteta tudi naša samozavest in ljubezen do sebe.

Profimedia

3. misel: hvaležen/hvaležna sem za stvari in ljudi, ki jih imam v življenju

Tudi hvaležnost je povezana z pozitivno naravnanostjo. Posamezniki, ki so hvaležni, so bolj srečni in pozitivno naravnani. A hvaležnost lahko tudi prebudimo, in sicer s t. i. prakso hvaležnosti. Ena izmed bolj razširjenih praks je pisanje dnevnika hvaležnosti. Večkrat na dan si povejmo, da smo hvaležni za vse v našem življenju.

4. misel: verjamem vase

Ko verjamemo vase in v pozitivne rezultate, je velika verjetnost, da se bo zgodilo to, kar si želimo oziroma pričakujemo. To velja tako za pozitivna pričakovanja kot tudi negativna. Če opazimo, da smo negativno naravnani, da ne verjamemo vase ali v pozitivni izid, potem se ustavimo, zadihajmo ter prevetrimo te negativne misli in si povejmo, da verjamemo.

5. misel: nikoli ne odneham

Življenje včasih postane težko. Takrat se lahko prebudijo tudi bolj negativne misli in občutja. Ne vemo, kaj bo in kaj nas čaka. Takrat je treba poiskati moč in ne obupati, ne odnehati, vztrajati in s pokončno glavo iti naprej. V težkih časi si zato povejmo, naj nikoli ne odnehamo.

Povzeto po: Psychology Today

Komentari

Vaš komentar