Najdražje užitne gobe: bi jih prepoznali, če bi jih našli?

Magazin 19. Sep 202212:40 0 komentarjev
Smrček
PROFIMEDIA

Ko greste nabirat gobe, bodite previdni in nabirajte le tiste, ki jih poznate ali jih prepozna izkušeni gobar v vaši družbi.

Užitne gobe so polne vitaminov, mineralov in prehranskih vlaknin in dragocen dodatek k prehrani vsakega odraslega. Medtem ko nekatere vrste, kot so šampinjoni, potrebujejo malo vlage in teme za rast, so druge zelo redke in jih je težko gojiti. Zato dosegajo tudi vrtoglavo ceno.

Jarca gunbu – 26.600 evrov za kilogram

Jarca gunbu ali Cordyceps sinensis je medicinska in užitna goba, ki je videti kot gosenica. Raste na ličinkah žuželk na visoki nadmorski višini v Tibetu in je tako redka, da je treba za kilogram odšteti tudi 26.600 evrov. Velja za naravni afrodiziak. Sodobna medicina gobo priporoča kot prehransko dopolnilo, vendar se zaradi visoke cene uporablja sintetično pridelana oblika Cordyceps CS-4.

Yartsa gunbu
PROFIMEDIA

Evropski beli tartuf – 4.000 evrov za kilogram

Prst pod hrastovimi gozdovi v južnem delu Evrope je dom redkega, a izjemno okusnega belega tartufa, ki lahko doseže ceno 4.000 evrov za kilogram. Le najbolj izkušeni iskalci jih znajo najti s pomočjo izurjenih psov in prašičev. Čarobna aroma belega tartufa je fantastičen dodatek številnim jedem – od preprostega toasta z maslom do kremastih testenin.

TARTUFI
PROFIMEDIA

Macutake – 865 evrov za kilogram

Macutake velja za najdražjo gobo na Japonskem, njena cena se giblje pri 865 evrih za kilogram. Ta gliva raste ob vznožju borovcev – zlasti ameriškega rdečega bora. Odlikuje ga bogat okus s pikantnimi, sadnimi notami, zato se pogosto uporablja v kuhinji dežele vzhajajočega sonca. Število teh gob pa se je v zadnjih letih močno zmanjšalo zaradi parazita borove ogorčice, ki prav tako negativno vpliva na gobe. Zato ne preseneča, da so se zvišale tudi cene na trgu.

Matsutake
PROFIMEDIA

Črni tartuf – 665 evrov za kilogram

Črni tartuf je še en gozdni zaklad, ki ima nekoliko bolj subtilen okus kot beli tartuf. Njegova cena se razlikuje glede na sezono. Kilogram je mogoče kupiti za najmanj 665 evrov, zato velja za eno najdražjih gob na svetu. Te dišeče temne grudice se bodo podale k številnim jedem, še posebej k rižoti.

Mavrah – 132 evrov za kilogram

Mavrah ali užitni smrček je goba, za katero je značilen rumenkast jajčast klobuk z nepravilnimi vdolbinami in belkasto sredico. Raste na travnikih, ob rekah in drugih vlažnih območjih ter na gozdnih posekah. Doseže lahko ceno 132 evrov za kilogram, piše punkufer.dnevnik.hr.

MAVRAH
PROFIMEDIA

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!