5 namigov za nego suhe kože pozimi

Magazin 13. Okt 202113:28 0 komentarjev
Koža
Profimedia

Imate pozimi težave s suho kožo? Niste edini. Zategovanje kože, rdečica in srbež so za številne neprijetna nadloga, ki se pojavi vsako zimo, kajti v hladnih mesecih se naša koža sooča z bolj ekstremnimi razmerami. Kako si lahko pomagate?

Hladen zunanji zrak in suh zrak v zaprtih prostorih, nizka vlažnost ter oster zimski veter močno vplivajo na stanje naše kože. Zaradi nizkih temperatur in suhega zraka zaradi ogrevanja koža izgublja vlažnost in sijaj, pesti nas lahko občutek zategnjene kože, lahko nas srbi, pojavi se lahko rdečica. Koža pozimi vsekakor potrebuje posebno skrb in nego. Kako ji lahko pomagate?

Uporabljajte vlažilnik zraka

Poleg hladnega zimskega zraka je za kožo neprijeten tudi suh notranji zrak, saj gretje povzroča, da v zraku ni dovolj vlage. Če to velja tudi za vaš dom, je dobro poiskati način, kako povečati vlažnost, predvsem v prostoru, v katerem spite, saj ponoči tečejo intenzivni procesi obnavljanja kože, ta pa nujno potrebuje vlago. Ena izmed rešitev je tudi vlažilnik zraka, s katerim lahko dosežete 60-odstotno vlažnost, ki naj bi izredno blagodejno vplivala na kožo (vir).

Prhajte se z mlačno vodo (in ne vročo)

Čeprav se ob koncu mrzlega zimskega dne zdi vroča kopel pravi balzam za dušo, pa žal ni za našo kožo. Vroča voda naj bi namreč še dodatno izsušila kožo. Najbolj idealno je prhanje z mlačno vodo. Pozorni bodite tudi pri izbiri sredstev za tuširanje – še najboljša izbira naj bi bila nežna naravna mila (vir). Prav tako se izogibajte močnejšemu drgnjenju kože z brisačo. Namesto tega kožo z brisačo raje nežno trepljajte.

Profimedia

Preden se odpravite ven, kožo zaščitite

Nizke temperature in veter vplivajo tudi na proizvodnjo sebuma – oljno snov, ki jo izločajo žleze lojnice in kožo ščiti pred zunanjimi dejavniki. Prav zaradi neprijetnih zunanjih vplivov koža lahko izloča manj sebuma, posledica je seveda izsušena koža, ki izgublja sijaj. Pred odhodom ven zato nanesite čim bolj hranilno kremo za obraz, ki naj vsebuje vsaj eno izmed teh sestavin: karitejevo ali kakavovo maslo ali jojobino in šipkovo olje (vir).

Poskrbite za hidracijo od znotraj

Poleg zunanje nege je izjemno pomembno, da skrbite za zadosten vnos tekočin. Če želite ohraniti lepo kožo, se vsekakor izogibajte pretiranemu uživanju kave, gaziranih pijač, kajenju, alkoholu in poskrbite za primerno hidracijo organizma z uživanjem čiste vode. Prav tako ne pozabite na zdravo prehrano. Za ohranjanje lepe kože pozornost namenite predvsem hrani, bogati z antioksidanti in maščobnimi kislinami omega 3 (vir).

Profimedia

Prilagodite nego kože letnemu času

Če je vaša koža posebno občutljiva v zimskem času, je dobro razmisliti o zamenjavi kreme in drugih sredstev, ki jih uporabljate za nego. Na kreme, tonike, serume in druga sredstva, ki jih sicer nanašate na kožo, se koža pozimi lahko odzove povsem drugače. Za nego pozimi je zato priporočljiva preprosta nega z vlažilnimi kremami in losjoni, ki vsebujejo veliko vode in maščobnih komponent, ki kožo dobro nahranijo (vir).