5 napak, ki jih morda delate pri iskanju nove službe

Magazin 27. Apr 202211:45
računalnik
Profimedia

Iščete novo službo? Poskusite se izogniti tem napakam, ki jih delajo tudi zelo izkušeni.

Iskanje novega dela je že samo po sebi stresno, saj se morate vključiti v novo okolje, naučiti kar nekaj novih stvari, spoznati sodelavce … Ne otežite si že postopka iskanja in se izognite spodnjim pogostim napakam.

NISTE OHRANILI IN NEGOVALI ODNOSOV

Ne, ne pravimo, da morate novo službo iskati preko poznanstev, ampak da včasih lahko odnosi s sodelavci in drugimi zaposlenimi pridejo zelo prav. Morda vam ne morejo ponuditi nobenega delovnega mesta, lahko pa vas obvestijo, ko slišijo za kakšno ustrezno delo in nov razpis. Zato se splača vlagati čas in trud tudi v druženje s sodelavci, s katerimi se dobro razumete.

TAKOJ ZAČNETE ISKATI

Očitno ne želite dolgo ostati brez službe, zato kar isti dan pošljete nekaj prošenj, pa naslednji dan in tudi naslednjega … Zavzetost in motivacija za iskanje nečesa novega je pohvalna, vendar ne bo nič narobe, če si vzamete npr. en teden prostega časa.

Zakaj ga potrebujete? Za razmislek o tem, zakaj ste zapustili trenutno službo, česa pri naslednjem delu ne želite, kakšne so vaše prioritete, kaj vas zanima, kaj bi sploh počeli … Ko boste imeli vsaj približno sliko o tem, boste lažje iskali dela, ki vas dejansko zanimajo. Poleg tega imate nekaj časa za okrevanje, če ste službo izgubili nepričakovano, in ne po svoji izbiri.

PRIJAVITE SE NA VSAKO RAZPISANO DELOVNO MESTO

Dobro je, da nimate previsokih kriterijev in ste pripravljeni stopiti iz svojega območja udobja, saj imate tako na izbiro več primernih služb. A to še ne pomeni, da morate prijavo poslati na čisto vsako razpisano delovno mesto. Pomislite tudi na to, da boste morali mogoče to delo opravljati vsak dan, verjetno več let. Je to res služba, ki bi jo imeli? Prav tako raje več časa namenite prijavi in jo pošljite na manj delovnih mest, ampak naj bo ta dobro pripravljena in premišljena.

NE OSVEŽITE ŽIVLJENJEPISA

Najlažje je življenjepis le priložiti in pritisniti tipko pošlji, vendar ne bodite presenečeni, če tako ne boste dobili dela. V zadnji službi ste zagotovo pridobili še kakšno izkušnjo, ki jo lahko dopišete, ali kaj v življenjepisu ni več aktualno in lahko izbrišete. Priporočljivo je, da življenjepis prilagodite glede na delo, na katero se prijavljate. V ospredje postavite tisto, kar se delodajalcu zdi pomembno – in običajno se to od službe do službe razlikuje.

NE POSVETITE SE PRIPRAVI NA RAZGOVOR

Saj ste uredili življenjepis in napisali izjemno motivacijsko pismo, kajne? Toda to ne bo dovolj. Na intervjuju boste morali pokazati tudi govorne spretnosti, mogoče razrešiti kakšen problem, povedati kaj o podjetju, predlagati izboljšave … Zato si pred razgovorom dobro poglejte spletno stran podjetja in družbena omrežja, razmislite o zgornjih vprašanjih in na seznam dopišite še kakšnega, ki se lahko pojavi.

Dober vir informacij so tudi razgovori, ki ste jih opravili, pa niste dobili službe. Spomnite se, kaj so vas spraševali in kako je vse skupaj potekalo, ter si zapišite.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentarji (0)

Prikaži vse komentarje