5 očitnih znakov, da imate opravka z narcisom in ste tarča ”gaslightinga”

Magazin 20. Jun 202215:30 0 komentarjev
Odnos
Profimedia

Se sprašujete, če ste se znašli v primežu manipulatorja? To je pet znakov, ki kažejo na narcisa in/ali gaslighting.

Seveda je treba povedati, da popoln človek ne obstaja in da vsi kdaj uporabimo milejšo obliko manipulacije, a se znamo pozneje tudi opravičiti in nam je žal. V primeru dlje časa trajajočih oblik manipulacij in zlorab v odnosu, ki so lahko precej škodljive in povzročijo hujše čustveno razdejanje, pa se je treba vprašati, kakšen je v resnici odnos. Preverite, kako delujejo narcisi in gaslighterji.

Gaslighterji uporabljajo hujšo obliko manipulacije (gaslighting), za katero je značilno poneumljanje druge osebe. Posameznik, ki je dlje časa podvržen tovrstni manipulaciji, začne globoko dvomiti o sebi in lahko na koncu popolnoma izgubi samozavest in se sprašuje, kdo sploh je. Narcisi z različnimi oblikami izkrivljanja želijo ohraniti svojo (lažno) pomembnost, grandioznost, vzvišenost in občutek lastne veličine. Za gaslighterje in narcise je značilno pomanjkanje empatije. Njihove manipulacije izvirajo iz lastne šibkosti in globoke ranjenosti, ki običajno izvira iz otroštva.

Pretiravajo, si izmišljujejo in lažejo

Tako narcisi, kot osebe, ki uporabljajo gaslighting (gaslighterji) kot obliko manipulacije, so nagnjeni k lažem, pretiravanju in izkrivljanju resnice. Zanje je značilno, da sebe povzdigujejo, druge osebe pa podcenjujejo. Narcisi bodo naredili vse, da bodo ohranili superioren položaj, hvalili se bodo, si pripisovali zasluge nekoga drugega itn. Gaslighterji pa bodo druge lažno obtoževali, jih kritizirali in jih predstavljali kot slabše od sebe. Oboji uporabljajo podobne načine manipulacije, a z drugačnim motivom. Narcisi izkrivljajo in pretiravajo zato, da bi ohranili svojo lažno samozavest, gaslighterji pa zato, da ohranijo prevlado in nadzor.

Profimedia

Redko priznajo napako in se napadalno odzovejo na kritiko

Narcisi in gaslighterji imajo v resnici zelo slabo samopodobo in so polni dvomov o sebi. Zato se tudi na konstruktivno ali nedolžno kritiko lahko odzovejo napadalno in burno. Pogosto bodo izgubili živce in začeli prepir – obtoževali vas bodo, zanikovali, krivili in našli tisoč in en izgovor, zakaj je z njimi vse v redu, vi pa ste najhujši. V hujši obliki bodo razdraženi odšli, zaloputnili z vrati in se vas pozneje izogibali, vas kaznovali z molkom, ignoranco ali drugo pasivno-agresivno obliko manipulacije.

Ob njih se počutite čustveno razvrednoteni

Čeprav so narcisi in gaslighterji lahko tudi fizično agresivni, pa so čustvene zlorabe tiste, ki najbolj prevladujejo med njimi. Zanje je značilno, da ne spoštujejo osebnih meja in čustev drugega človeka. Oboji namenoma, a vendar nezavedno spodbujajo negativno vzdušje in negativna čustva pri drugih. To jim pomaga, da se počutijo močne, drugega pa potisnejo v negotov in šibek položaj. Pogosto bodo povsem razvrednotili čustva drugega človeka. Hkrati bodo redko obžalovali in se opravičili za storjena dejanja ter povzročeno bolečino. Redko bodo prevzeli odgovornosti, raje bodo še naprej krivili drugega.

Profimedia

Z njimi je življenje drama

Tako narcisi kot gaslighterji so zelo nepredvidljivi in čustveno nihajo. Čustvena drama je njihova zaveznica, z njo ohranjajo nadzor in moč. Nikoli se ne ve, kaj jih bo vznemirilo in spravilo iz tira. Burno se lahko odzovejo predvsem, ko se z njimi ne strinjate ali ne izpolnite njihovih pričakovanj.

Odločajo se namesto vas

Ker imajo svoje namene, drugo osebo običajno vidijo kot podaljšek sebe. Tudi odločitve pogosto sprejemajo kar v imenu druge osebe. Svojega partnerja, otroka, družinskega člana, prijatelja uporabijo za zadovoljevanje svojih potreb in želja ali za to, da z manipulacijo preko njega prikrijejo svojo šibkost.

Članek je informativne narave. V primeru težav se morate nujno obrniti na ustreznega strokovnjaka!

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!