5 pozitivnih učinkov razteznih vaj na telo

Magazin 19. Nov 202210:00
Raztezanje
Profimedia

Raztezanje ohranja mišice prožne in močne. Če telo in mišice niso dovolj gibljive, se lahko pojavijo različne težave in občutimo lahko tudi bolečine. Preverite pet blagodejnih učinkov, ki jih ima raztezanje na naše telo.

Izboljšuje držo

Pri ljudeh se z leti pogosto razvije mišično neravnovesje – ena stran telesa je močnejša, bolj elastična in bolj obremenjena kot druga. Posledica tega je običajno nepravilna telesna drža ter bolečine v sklepih in mišicah.

Študija, ki jo navaja vir, kaže, da naj bi pravilno izbrane kombinacije razteznih vaj in vaj za krepitev moči mišic pomagale izboljšati držo ter zmanjševati bolečine.

Krepi gibljivost mišic in sklepov

Redno izvajanje razteznih vaj naj bi povečevalo elastičnost mišic in gibljivost sklepov. Prožno telo in mišice pa naj bi bile izredno pomembne za splošno zdravje in vitalnost telesa. Ko so naše mišice in sklepi prožni, lažje opravljamo vsakodnevne dejavnosti. To še posebno velja za starejše ljudi, ki se manj gibajo in tako tvegajo več tovrstnih težav. Raztezne vaje pa naj bi jim pomagale pri izboljšanju mobilnosti celega telesa.

Sprošča napetost mišic po stresnem odzivu

Danes smo zaradi življenjskega sloga nenehno pod vplivom stresa. Posledica tega stresa so napete mišice, kar je sicer povsem naraven odziv telesa na stres. Običajno nanj najbolj reagirajo mišice ramenskega obroča, vratu in zgornjega dela hrbta. Vir navaja, da naj bi z razteznimi vajami tem mišičnim pomagali, da se bolj sprostijo.

Profimedia

Lajša bolečine v križu

Bolečine v križu in hrbtu nasploh so pogosto posledica prekomernega sedenja, ki s časom začne močno obremenjevati hrbtne mišice. Mišice se skrajšajo, kar vodi do vse slabše gibljivosti in bolečin. Redno raztezanje in vaje za moč hrbtnih in trebušnih mišic naj bi pomagalo pri lajšanju teh bolečin in izboljšale moč ter gibljivost.

Izboljšuje cirkulacijo krvi

Stres upočasni krvni obtok, kar se pozna v napetosti in vozlih v mišicah. Povsem drugače pa je, ko naredimo raztezanje, takrat naše telo oživi na prijeten način, kri se požene po žilah in napetost se sprosti.

Vrste raztezanja

Poznanih je sicer več vrst raztezanja:

  • statično raztezanje, ki je najpogostejša oblika raztezanja,
  • balistično raztezanje, ki telo hitro spravi v položaj, ki ga želimo doseči z raztezanjem, in ga nato hitro vrne v začetni položaj,
  • dinamično raztezanje, ki pomaga, da z enakomernim in nadzorovanim nihanjem okončin dosežemo želeno napetost v končni točki gibanja. Posnema gibe, značilne za različne športe.
  • tehnike PNF oziroma proprioceptivna nevromuskularna facilitacija (PNF) pa je metoda, ki izkorišča živčno-mišične mehanizme, da dodatno sproščajo raztezano mišico. Poznamo več tehnik, npr. drži-sprosti, napni-sprosti in druge.
Profimedia

Kako začeti? Pred začetkom je treba pridobiti znanje za pravilno izvajanje vseh vaj. V nasprotnem primeru lahko tvegamo poškodbo. Pri raztezanju se sicer osredotočimo na glavne mišične skupine vseh delov telesa (meča, stegenske mišice, upogibalke kolkov itn.). Vsak razteg naj bi držali 30 sekund in se pri tem izogibali sunkovitim nenadnim gibom in poskokom.

Članek je informativne narave. V primeru zdravstvenih težav in pred začetkom vadbe se morate nujno posvetovati z ustreznim strokovnjakom.

VIR: https://www.healthline.com/

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.