Raziskava: Vadba upočasni staranje možganov in slabšanje spomina

Magazin 18. Avg 202217:30 0 komentarjev
ženska
Profimedia

Znanstveniki so ugotovili, da lahko s športno aktivnostjo omilite staranje možganov. Po njihovi raziskavi sodeč, vse vrste športov, od aerobne vadbe do preprostega raztezanja, pozitivno vplivajo na upad kognitivnih sposobnosti.

Po zadnji raziskavi, t. i. The EXERT študiji, ki sta jo objavila Inštitut za staranje in psihologinja Laura Baker s šole Wake Forest School of Medicine, lahko kakršnakoli vadba močno pripomore h kondiciji vaših možganov.

Tek, joga, aerobna vadba, kolesarjenje … po študiji sodeč, vse vrste športnih aktivnosti blagodejno preprečujejo oz. omilijo vpad kognitivnih sposobnosti. Študija je potekala leto dni, v njej pa je sodelovalo 300 starejših odraslih oseb, ki so večji del dneva presedele. Za potrebe študije so se štiri dni na teden gibale vsaj 45 minut, polovica je izbrala visokointenzivno vadbo, druga polovica pa manj intenzivne vaje.

ženska
Profimedia

Rezultati po koncu študije so potrdili, da se kognitivne sposobnosti pri nobeni izmed skupin niso poslabšale, prav tako ni prišlo do sprememb v možganih, ki lahko pripomorejo k težavam v spominu. Te spremembe namreč lahko povzročijo lažje kognitivne oslabitve v možganih, ki po 65. letu lahko povečajo verjetnost za razvoj demence.

S tem je študija potrdila dosedanja predvidevanja. Že raziskave iz 2021, objavljene v Journal of Alzheimer’s Disease, so namreč potrdile, da aerobna vadba zmanjša upad kognitivnih sposobnosti, zato je priporočala vadbo kot pomemben del zdravljenja Alzheimerjeve bolezni.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!