5 izjemno pozitivnih učinkov gospodinjskih opravil na zdravje

Magazin 13. Nov 202213:45
Gospodinjska opravila
Profimedia

Znanstveniki ugotavljajo, da imajo povsem preprosta vsakdanja opravila in dejavnosti, kot so sesanje, pomivanje posode, pometanje, hoja po stopnicah, lahko izjemno pozitivne učinke na našo dobrobit.

Spodbujajo kreativno razmišljanje

Opravljanje nezahtevnih vsakdanjih obveznosti naj bi našemu umu pomagalo, da postane bolj kreativen. Med nezahtevnimi obveznostmi naj bi z mislimi preprosto odtavali, naš um pa naj bi si oddahnil od neprekinjenega razmišljanja.

To naj bi pomagalo, da na svoje težave pogledamo z drugačnimi očmi. Prav tako študija, ki jo navaja vir, kaže, da naj bi nezahtevne vsakdanje naloge bolj kot zahtevne spodbujale kreativnost in nam pomagale do novih ustvarjalnih idej.

Izboljšujejo telesno vzdržljivost

Preproste dejavnosti, kot so dvominutni sprehod, potem ko smo daljši čas sedeli, pometanje kuhinje, sesanje dnevne sobe, hoja po stopnicah itn., naj bi zelo pozitivno vplivale na naše zdravje. Tudi s študijo, ki jo razkriva vir, so želeli preveriti, kakšen učinek imajo enostavne aktivnosti, ki trajajo od 30 sekund (pometanje) do 10 minut (kolesarjenje na sobnem kolesu). Ugotovili so, da naj bi te pozitivno delovale na spomin, pomagale dvigniti razpoloženje, izboljšati vzdržljivost in koordinacijo telesa ter celo podaljševale življenjsko dobo.

Profimedia

Zmanjšujejo stres

Z manjšo študijo, ki so jo opravili na univerzi na Floridi, v ZDA, pa so hoteli preveriti, ali skrbno in osredotočeno opravljanje povsem preprostega opravila, kot je pomivanje posode, lahko zmanjša stres. Za to so poiskali 51 študentov, ki so opravljali delo pomivalca posode. Raziskovalci so študentom naročili, naj bodo med pomivanjem posode popolnoma osredotočeni – naj zaznavajo vonj mila, toplo vodo, prijemanje in pomivanje posode itn. Študija je pokazala, da so študentje po dejavnosti zaznali zmanjšanje tesnobe in živčnosti ter povečanje miselne jasnosti.

Povečujejo motivacijo

Preprosta nezahtevna vsakdanja opravila imajo moč, da povečajo našo motivacijo. Razlog zato naj bi bil občutek koristnosti, ki ga naj bi ga imeli po opravljeni dejavnosti. Celo popolnoma preprosta dejavnost, kot je postiljanje postelje, naj bi prebudila zadovoljstvo v nas in nas motivirala za naslednje naloge.

Profimedia

Zmanjšujejo tveganje za nastanek demence

Znanstveniki iz Velike Britanije pa so želeli ugotoviti, katere dejavnosti bi lahko bile povezane z nižjo stopnjo demence. Analizirali so številne podatke iz britanske Biobanke. Približno 500.000 posameznikov, starih povprečno 56,5 leta, so spremljali 10,7 leta. V tem času so ugotovili, da so imeli manjše tveganje za razvoj demence tisti posamezniki, ki so bili redno telesno aktivni, so sami izvajali različna gospodinjska opravila in imeli pogoste obiske prijateljev in družine.

VIR: https://www.psychologytoday.com/

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.