5 razlogov, zakaj je hoja koristna: eden je še posebej pomemben

Magazin 18. Feb 202408:50 1 komentar
hoja
Foto: PROFIMEDIA

Hoja je ena izmed telesnih aktivnosti, ki ne zahteva veliko napora. Je pa tudi zelo koristna za psihično in fizično zdravje. Že samo 10 minut hoje na dan zmanjša tveganja za pojav številnih bolezni, poveča raven energije, zmanjša stres in poveča ustvarjalnost.

Tisti, ki želijo shujšati, pridobiti kondicijo ali pa preprosto zbistriti misli, pa jim obisk fitnesa ne diši preveč, si lahko pomagajo tudi s hojo.

Kljub temu da hojo pogosto zapostavljamo, gre za zelo koristno obliko gibanja. Številne raziskave so pokazale, da je že zmerno intenzivni desetminutni sprehod na dan izjemno koristen za zdravje, piše N1 Zagreb. Našteli so pet razlogov, zakaj je hoja koristna za zdravje. Prvi je še posebej pomemben.

1. Izboljšuje zdravje srca

Hoja je eden izmed najbolj učinkovitih načinov za izboljšanje zdravja srca in ožilja, pa tudi nižanje krvnega tlaka. Številne raziskave so pokazale, da imajo tisti ljudje, ki vsak dan naredijo vsaj nekaj tisoč korakov, kar 30 odstotkov manj možnosti za srčni infarkt ali možgansko kap.

Dokazano je tudi, da vsakih 500 korakov na dan za 14 odstotkov zmanjša tveganje srčnega popuščanja ter srčne in možganske kapi.

2. Zmanjšuje tveganje za pojav kroničnih bolezni

Vsakodnevna hoja tudi zmanjšuje tveganje za razvoj kroničnih bolezni, kot so sladkorna bolezen, hipertenzija, apneja v spanju, debelost, hkrati pa izboljšuje počutje.

Ena od študij je pokazala, da nekaj minutna hoja po obroku pomaga pri zniževanju ravni sladkorja v krvi, s tem pa tudi zmanjša tveganje za razvoj sladkorne bolezni tipa 2.

Za čim boljši učinek pri zmanjševanju tveganja za kronične bolezni pa je pomembno, da hodimo čim večkrat na teden, vsaj dve uri na teden, še piše N1 Zagreb,

3. Krepi imunski sistem

Hoja je izjemno koristna tudi za imunski sistem.  S hojo namreč povečamo število imunskih celic, ki nato naše telo branijo pred virusi, bakterijami in drugimi povzročitelji bolezni ter tako preprečujejo nastanek bolezni.

Tudi tisti ljudje, ki redno hodijo, a včasih zbolijo, so bolni manj čas in veliko lažje okrevajo.

4. Poveča raven energije

Hoja poveča pretok kisika po telesu in pospeši cirkulacijo, kar nas takoj prebudi. Prav tako hoja poveča raven adrenalina in norepinefrina, hormonov, ki sta odgovorna za dvig ravni energije.

5. Izboljšuje duševno zdravje in zmanjšuje stres

Hoja spodbuja telo k izločanju hormonov, ki skrbijo za dobro počutje in tako zmanjšuje raven stresa in negativnih čustev v telesu. Obenem tudi hoja zahteva nekaj pozornosti, zato boste lahko vsaj za nekaj časa pozabili na svoje težave.

Poleg tega, da hoja dobro vpliva na duševno zdravje, spodbuja tudi ustvarjalnost. Razlog za to je povečana cirkulacija, ki v možgane prinese več kisika, pa tudi že omenjeni hormoni, ki prebudijo telo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje