5 vprašanj, ki lahko pomenijo, da se želi raziti (mnenje terapevtov)

Magazin 25. Sep 202215:15
par
Profimedia

Vprašanja lahko veliko razkrijejo o čustvih osebe, ki sprašuje.

Odkrita komunikacija je ključ do zdravega in trdnega odnosa in postavljanje vprašanj je pomemben del te komunikacije, piše na svoji strani terapevtka in psihologinja dr. Natalie Jones. ”To vam pomaga bolje spoznati partnerja, vzpostaviti zaupanje, meje in intimnost ter spoznati partnerjev slog komunikacije.”

Vendar niso vsa vprašanja enaka! V nekaterih primerih so lahko vprašanja znak, da se bliža konec razmerja. Terapevti na seznam uvrščajo tudi naslednjih pet.

1. ”Bi te motilo, če bi vikend preživel/-a sam/-a?”

Včasih preprosto potrebujemo malo več časa zase. Toda nenaden preobrat in želja partnerja po umiku bi lahko pomenila tudi, da razmišlja o razhodu, meni zakonska terapevtka Terri DiMatteo.

Hkrati opozori, da je v takem primeru pomembna neposrednost. Namreč, oseba, ki se počuti negotovo, lahko tako vedenje tudi napačno razume. Zato priporoča, da partnerja preprosto vprašate, zakaj nenadoma ta potreba po prostoru – se bliža neizogiben razhod ali meni, da bo to okrepilo odnos?

2. ”Bi hodil/-a s/z …?”

Čeprav je to lahko tudi znak drugih težav v razmerju, lahko takšno preverjanje partnerjevih občutkov do drugih nakazuje bližajoči se razhod. Matt Langdon, specialist za duševno zdravje, je za revijo Best Life povedal, da lahko oseba, ki razmišlja o prekinitvi razmerja, zelo odkrito govori o možnosti, da bi bil njen partner z nekom drugim. S tem vas na neki način pripravi na razhod.

3. ”Si srečen/srečna?”

Pogosto gre tudi za trditev, kot je denimo:

”Občutek imam, da nisi več srečen/srečna z mano.”

”Ne znam te več osrečiti.”

Partner dvomi o partnerjevi sreči, še posebej v povezavi z razmerjem. In ne glede na to, ali gre za vprašanje ali trditev, strokovnjakinja pravi, da je to lahko rdeča zastavica. Čeprav je vprašanje namenjeno drugi osebi, razkriva veliko o tem, kako se počuti sprašujoči.

4. ”Zakaj sva sploh še skupaj?”

Eno najbolj neposrednih vprašanj, ki pa je pogosto spregledano – kajti oseba, ki ji je vprašanje namenjeno, pogosto ni pripravljena na konec zveze. Toda nekateri posamezniki so pred razhodom zelo jasni in postavljajo vprašanja, kot so:

”Zakaj sploh še vztrajava?”

”V čem je sploh smisel?”

Takšnim vprašanjem pogosto sledijo drugi znaki frustracije in dvom o sreči.

5. ”Misliš, da bo deževalo?”

Ko ne vemo, o čem bi govorili, se pogovor pogosto suka okoli vremena in podobnih tem (t. i. small talk). Če je to začel delati vaš partner in se z vami skorajda ne pogovarja o ničemer drugem kot ”o vremenu”, je to lahko znak, da razmišlja o razhodu, pravi Celeste Labadie, zakonska in družinska terapevtka. To vrsto komunikacije bo običajno spremljala tudi določena govorica telesa in čustva. Partner vam denimo ne bo mogel pogledati v oči oz. ne bo mogel dolgo obdržati očesnega stika.

S takimi lahkotnimi pogovori se konec koncev pogosto prekinja neprijetna tišina ali preusmerja od neprijetnih tem.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.