6 stvari, na katere pri čiščenju dnevne sobe verjetno pozabite

Magazin 20. Mar 202215:45 0 komentarjev
sesalec
Profimedia

Obrišete prah in uredite police, posesate in zribate tla … Vse to opravljate povsem rutinsko. Kaj pa teh šest stvari? Nanje pri čiščenju veliko ljudi pozabi, tudi vi?

Daljinski upravljalnik

Očitno, a zelo pogosto pozabljeno. Vendar gre za pripomoček, ki bi ga morali vsak teden, če ne kar vsak dan, dobro obrisati iz higienskih razlogov – še zlasti če ga uporablja več članov gospodinjstva.  Pomislite: ostanki hrane, mastni prsti, prhljaj, prah …

Čiščenje je hitro in preprosto: najbolje je, da daljinec oziroma daljince vsak dan dobro zbrišete (zlasti med tipkami) s krpo iz mikrovlaken, ki ste jo rahlo poškropil z razkužilom. Uporabite le rahlo vlažno krpo, izogibajte se seveda vodi, da daljinca ne poškodujete.

Kljuke, okvir vrat in stikala

S kljukami, z okvirji vrat in s stikali je podobno kot z daljinci –  postanejo lahko pravo gojišče klic, saj se jih dotakne mnogo rok in neštetokrat na dan. A presenetljivo pogosto pozabimo na njihovo čiščenje (ker pogosto tudi niso videti umazano).

Zato ne pozabite: tako kljuke kot okvirje in stikala redno in temeljito očistite s krpo in malo čistila ter občasno tudi razkužite.

Luči

In po potrebi tudi žarnice.

Zlasti na stropne luči se pogosto pozabi, vendar je treba z njih redno odstranjevati prah. Brisanje se najbolje obnese s krpo iz mikrovlaken.

To obvezno storite pred sesanjem, da ne bo prah s svetilk letel po prostoru in boste morali znova vse posesati.

Žarnice tudi verjetno niso na vrhu seznama čiščenja, vendar sodobne žarnice trajajo veliko dlje, v vsem tem času se lahko – odvisno od luči seveda – tudi na njih nabere res veliko prahu. Če je tako, ugasnite luč in jih zbrišite s suho krpo. To storite, preden se segrejejo.

Pripomočki za čiščenje

Kdaj pa ste nazadnje dobro očistili sesalec in krpe, ki ste jih uporabili za brisanje prahu? Če so pripomočki za čiščenje umazani, lahko vsakič, ko jih uporabite, raznašate umazanijo naokoli. Morda je treba pri sesalcu zamenjati tudi filter in ne pozabite na krtače. Vse pripomočke potem dobro osušite.