6 znakov, da vam mačka izraža popolno naklonjenost

Magazin 06. Maj. 202216:30
Delite:
mačka
Foto: Profimedia

Kljub navidezno hladnemu karakterju so mačke lahko precej topla in ljubeča bitja. Svoje naklonjenosti pa ne pokažejo le s predenjem, ampak tudi drugače.

Tako boste vedeli, da vas ima vaša mačka nadvse rada, tudi če se občasno raje umakne na samo ali se ne odzove na vaše klice:

Mačkina prisotnost

Če se vaša mačka prikaže v kuhinji, ko si pripravljate jutranjo skodelico kave, ali v domači pisarni, kadar delate od doma, vendar se ne namesti poleg vas, ne skrbite. To ni znak sovraštva, ampak naklonjenosti, saj ji je dovolj že, da je v istem prostoru kot vi. Toliko pozornosti ji ustreza.

Drgnjenje z glavo in licem

Ko se mačka podrgne z glavo ob vaše noge ali roko, želi s tem prenesti kemikalije, s katerimi pokaže, da vam zaupa in vas dojema kot varno osebo. Podobno naredi z okoljem, v katerem živi.

Mehko in dolgo mežikanje

Tako mežikanje je znano tudi pod imenom “mačji poljubčki”. Gre za to, da ima mačka pri mežikanju malce dlje zaprte oči kot običajno. To ni le prikupno, raziskava kaže, da se tako tudi sporazumeva. S tem sporoča, da vam zaupa, da jo boste obvarovali tudi v njenih najbolj ranljivih trenutkih.

Gnetenje

Ta znak morda razumete narobe, saj mačka lahko gnete le s šapami ali pa s kremplji, ki jih zapiči v površino (tudi v vaše naročje). S tem izkazuje srečo in udobje, vedenje pa se začne že v otroštvu, ko samica hrani mladičke. Preden preženete mačko iz naročja, se obložite z odejo ali blazino in dovolite, da se zbližata.

Slinjenje

Če je mačka v vaši družbi popolnoma sproščena in vas dojema kot zaupanja vredno osebo, se bo začela sliniti. To pomeni, da je sprostila tudi vse varnostne odzive, saj vam zaupa, da jo boste varovali. Hkrati je slinjenje lahko tudi znak zdravstvenih težav, posebno če mačka prej tega ni počela, zdaj pa se slini precej, tudi med hranjenjem. V tem primeru jo odpeljite k veterinarju.

Trebuh navzgor

Se je vaša mačka kdaj pred vami ulegla in vam pokazala svoj trebušček? Čestitke, ravnokar ste prejeli najvišje odlikovanje v zaupanju, ki vam ga mačka lahko podari. Njen trebuh je namreč med najbolj občutljivimi točkami (zato ji vedno ne paše, da jo božate po njem) – in če vam ga pokaže, pomeni, da izpostavlja najšibkejši del svojega telesa.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS

Komentari

Vaš komentar