7 preprostih korakov za bolj trajnostno in okolju prijaznejše življenje v 2023

Magazin 16. Dec 202217:30
nasveti za bolj trajnostno življenje
Profimedia

Je ena od vaših novoletnih zaobljub, da bi v letu 2023 začeli živeti bolj trajnostno? Za vas smo pripravili 7 preprostih nasvetov, ki bodo poskrbeli za okolju prijaznejši življenjski stil.

Za to, da bi prispevali svoj košček k varovanju okolja, ne potrebujete popolnoma spremeniti svojega življenjskega sloga, zelo veliko lahko pripomorejo že male spremembe vsakodnevnih navad na področjih, kjer imate to možnost. Pripravili smo nekaj enostavnih nasvetov, ki bodo vaše življenje naredili bolj trajnostno.

Kupujte lokalno

Nakup blaga, sestavin in izdelkov pri lokalnih podjetjih – od hrane do drugih vsakodnevnih dobrin – pomeni zmanjšanje onesnaževanja in embalaže pri transportu ter pomaga pri razvoju lokalnih trajnostnih praks. Zato vedno, preden se odpravite po nakupih, pomislite, kje lahko izdelke kupite čim bližje. Če je trgovec mali podjetnik, obrtnik ali kmetovalec, toliko bolje, saj so običajno njihovi poslovni modeli veliko bolj okolju prijazni kot tisti velikih trgovskih verig.

nasveti za bolj trajnostno življenje
Profimedia

Pojdite peš
Izberite bolj trajnostna prevozna sredstva – kadarkoli le lahko, pojdite peš, kolesarite, izberite javni prevoz ali uporabite platforme za souporabo avtomobilov. S tem ne rešuje le planeta, ampak tudi svojo denarnico.

Modna ozaveščenost
Trajnostna modna industrija je v zadnjih nekaj letih precej napredovala in oblačila, izdelana iz rastlinskih tkanin, so na otip in videz podobna svojim primerkom hitre mode, le da so največkrat veliko boljše kakovosti. Proizvodnja takšnih oblačil je manj potratna in manj škodljiva za okolje. Preden se podate po nakupih, tudi dobro razmislite, kaj zares potrebujete. Pogosto boste pri recenziji lastne omare ugotovili, da lahko ponovno uporabite oblačila ali druge predmete, ki jih že imate.

nasveti za bolj trajnostno življenje
Profimedia

Načrtujte obroke

Bodite organizirani pri načrtovanju dnevnih obrokov. Živilski odpadki so velika težava in načrtovanje, kaj boste jedli, ter ustrezno nakupovanje vam bo omogočilo, da se izognete metanju hrane stran. Dobra strategija je tudi, da skuhate več obrokov, jih zamrznete in uporabite po potrebi. Sicer pa lahko veliko živilskih odpadkov ponovno uporabite, bodisi v novem obroku (kot juho ali solato), ostanke zelenjave lahko propaginirate ali ustvarite kompost.

Več je manj
Tako preprosto – vsakič, ko želite nekaj kupiti, pomislite: ali res potrebujem to stvar? Jo boste res uporabili? Morda je to preprost nasvet, a če ga začnete izvajati, bo prinesel veliko spremembo v vaš način razmišljanja ter posledično bolj trajnosten življenjski slog.

nasveti za bolj trajnostno življenje
Profimedia

Ponovno uporabite
Preden zavržete kos embalaže, oblačilo, star papir ali katerikoli drug material, pomislite, kako bi ga lahko ponovno uporabili. Uporabite svojo domišljijo ter pobrskajte po spletu za številnimi kreativnimi idejami, ki bodo potencialno smet preobrazile v nov predmet. Stara oblačila lahko uporabite kot krpe za čiščenje, v embalažo lahko posadite začimbe, kozarce uporabite za shranjevanje živil ali kot vaze za rože, star papir je lahko medij za otroško ustvarjanje. Če že morate nekaj zavreči, poskrbite da bo kos pravilno ločen in recikliran.

Napredujte počasi
Trajnost je potovanje, in ne cilj, zato se mu prilagajajte počasi, korak za korakom, ne da bi vsiljevali preveč sprememb v svojo dnevno rutino, ampak to storite postopoma. Trajnostni življenjski slog je sestavljen iz številnih različnih vidikov – izberite tiste, ki se vam zdijo najbolj naravni.

nasveti za bolj trajnostno življenje
Profimedia

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.