8 rastlin, ki odganjajo pajke

Magazin 22. Maj 202412:43 0 komentarjev
cvetlice, rože, terasa, vrt
Foto: PROFIMEDIA

Obstajajo rastline, ki pajke odganjajo iz svoje bližine. Posajene na vrtovih, terasah, okenskih policah ali v bližini vhodov v hišo bodo uspešno prispevale k zmanjšanju števila pajkov v vaših sobah.

Čeprav so pajki koristni, saj v svoje mreže ujamejo veliko muh, komarjev in preostalih nadležnih žuželk, jih doma ne maramo preveč.

Gostoljubje pa jim lahko odpovemo na mehek, naravi prijazen način. Na vrt posadimo ali na okenske police in balkone posadimo rastline, katerih vonj jih bo odganjal stran.

Bazilika

Bazilika je vsestranska rastlina, ki odganja ne le pajke, ampak tudi mravlje in komarje. Nekaj lončkov dišeče rastline, ki jo verjetno bolje poznate kot dišavnico, je najbolje postaviti v bližino vhoda v vaše stanovanje.

Sivka

Tudi nad sivkinim vonjem pajki niso navdušeni. Zato so šopki te dišeče rastline nadvse koristni ne le za odišavljanje vaših prostorov, ampak tudi odganjanje pajkov. V vsak prostor položite šopek sivke ali blazinico z njenimi posušenimi cvetovi. Pajki se ga bodo izogibali.

Rožmarin

Sicer se rožmarin odlično poda k pečenemu krompirju ali mesu, posajen v lončkih ali na gredi, pa odlično odganja pajke. Podobno kot baziliko lončke z rožmarinom postavite v bližino vhoda v hišo.

Mačja meta

Mačke ob vonju mačje mete čisto “ponorijo”, pajki pa se je izogibajo kot “hudič križa”. Lonček z mačjo meto postavite na osončeno polico in jo zalivajte, ko zemlja v lončku postane suha na površini. Pa mačk ne pustite preveč blizu.

Vrtni ognjič

Cvetlico z bogatimi rumenimi in oranžnimi cvetovi so včasih imenovali za najboljšega prijatelja lastnika parcele zaradi odganjanja škodljivcev, piše N1 Sarajevo. Cvetovi sladkega vonja odganjajo vse od polžev do muh in raznih hroščev ter seveda pajkov. Poleg tega pa vaš vrt tudi lepo obarvajo.

Limonska trava

Kot vse zgoraj naštete rastline tudi limonska trava ali citronela odganja pajke, muhe, komarje in druge nezaželene večnoge sostanovalce v naših domovih. Posadite jo na terasi in s svojim prijetnim vonjem bo nežno odganjala pajke in mnoge žuželke.

Meta

Za sladkobna hitro rastoča rastlina bo uspešno branila vaše stanovanje pred pajki, če jo boste posadili v manjše lončke ali iz njenih listov pripravili pršilo. Nekaj listov namočite v vodo, pustite nekaj časa, da se navzame njenega vonja, potem pa s to vodo poškropite mesta, kjer pajki lahko vstopijo v vaše stanovanje. To seveda večkrat ponovite.

Evkalipt

Rastlina s prijetnim, a močnim vonjem je običajna sestavina naravnih repelentov pred pajki, pa tudi komarji. V resnici je drevo, ki lahko zelo hitro zrase zelo visoko, tako da ga v vrtu verjetno ne boste posadili. Je pa mogoče dobiti evkaliptove posušene liste ali eterično olje. Šopke listov postavite v sobe, nekaj kapljic eteričnega olja pa zmešajte v vodi in z njo poškropite po kotih sob. Pajki vam ne bodo hvaležni.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!