Abba po 40 letih z novim albumom

Kultura 05. Nov 202111:35 0 komentarjev
abba
PROFIMEDIA

Legendarna švedska pop skupina Abba je izdala deveti studijski album Voyage z desetimi novimi skladbami, ki sledijo kar 40-letnemu premoru oziroma zadnjemu albumu The Visitors iz leta 1981. Svojo vrnitev na sceno bodo pospremili še s posebnim koncertom, ki ga napovedujejo v maju 2022, na njem pa bodo namesto članov nastopili njihovi avatarji.

Svoj ponovni prihod na sceno in novi studijski album je skupina, ki jo sestavljajo pevki Anni-Frid Lyngstad in Agnetha Faltskog ter pevca Bjorn Ulvaeus in Benny Andersson, napovedovala že dlje časa, uradno pa ga je potrdila leta 2018, ko se je lotila snemanja prvih skladb za album.

Oboževalcem so za pokušino že ponudili tri single: Just A Notion, I Still Have Faith in You in Don’t Shut Me Down. Zlasti za skladbo Just A Notion velja, da prinaša značilne Abbine melodije, kar pa ni naključje, saj je bila posneta že leta 1978, a so jo tedaj zavrgli. Kot danes pravijo člani, se nove pesmi ne morejo primerjati z uspešnicami, kot so bile Waterloo, Dancing Queen, Mamma Mia, The Winner Takes It All ali Money, Money, Money, vendar se kljub temu ne bojijo, da bi z njimi razočarali svoje oboževalce.

Po pisanju AFP je bilo ustvarjanje albuma za skupino ne več mladih glasbenikov zahteven projekt. Po dveh pesmih je 74-letni Andersson predlagal, da bi jih dodali še nekaj. Nato je predlagal kar album in dobil soglasje od deklet, je njegove besede povzela AFP.

ABBA
PROFIMEDIA

Promocijo albuma v luči smrtne nesreče

Ob predstavitvi novega albuma z desetimi pesmimi, med katerimi ima denimo samo nova skladba Don’t Shut Me Down na portalu na Youtube že skoraj 15 milijonov ogledov, na Spotifyju pa jih je imela že konec oktobra več kot 25 milijonov, skupina napoveduje še virtualni nastop.

Na koncertu v Londonu bodo člane skupine na odru nadomestili avatarji oziroma tako imenovanimi Abbatarji, ki bodo podobni članom izpred 40 let. Projekt je nastajal vrsto let v sodelovanju z Georgom Lucasom, avtorjem znanstveno fantastične sage Vojna zvezd. Zaradi tehnične zahtevnosti in pandemije ga bodo izvedli maja.

Promocijo albuma je pred dnevi zaznamovala tragična nesreča, v kateri sta v švedskem mestu Uppsala pred koncertom, posvečenim Abbi, umrla dva moška.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!