Aktivistične organizacije se še naprej borijo proti poskusom na živalih

Magazin 23. Mar 202316:30
testiranje na živalih
Profimedia

Kljub veliki javni podpori prepovedi evropski organi še vedno zahtevajo poskuse na živalih, vključno s sestavinami, ki se uporabljajo izključno v kozmetičnih izdelkih, kot so ličila, šamponi, vlažilne kreme, mila, parfumi in zobne paste.

The Body Shop je bila prva mednarodna kozmetična znamka, ki je zagovarjala kampanjo proti testiranju kozmetike na živalih, Cruelty Free International pa prva globalna neprofitna organizacija, namenjena ukinitvi testiranja kozmetičnih izdelkov in sestavin na živalih. Globalno partnerstvo med nevladno organizacijo za zaščito živali Cruelty Free International in mednarodno blagovno znamko lepotnih izdelkov The Body Shop za odpravo testiranja kozmetike na živalih sega pet desetletij nazaj – ta mesec obeležujemo 10. obletnico zakona Evropske unije, ki preprečuje prodajo vseh testiranih kozmetičnih izdelkov, toda na tisoče živali še naprej trpi in umira v imenu lepote. Partnerstvo, ki se je začelo leta 1986, je vodilo kampanje od Kanade do Japonske po vsej Evropi in drugod, leta 2018 pa je na sedež Združenih narodov v New Yorku poslalo peticijo z 8,3 milijona podpisov, v kateri je pozvala k končanju globalne zaveze.

testiranje na živalih
Profimedia

Partnerstvo se je začelo z odmevno kampanjo Save The Whale, da bi nadomestili uporabo olja kita sperme v kozmetičnih izdelkih z oljem jojobe. Nadaljevalo se je leta 1989 z uvedbo pobude Proti testiranju na živalih in skupnimi kampanjami, ki so privedle do prepovedi testiranja kozmetičnih izdelkov in sestavin na živalih v Združenem kraljestvu leta 1998 – prva država, ki je uvedla takšno prepoved. V letih 2004, 2009 in 2013 so sledile prepovedi v Evropski uniji, ki so prepovedale testiranje končnih kozmetičnih izdelkov na živalih, testiranje sestavin na živalih ter nazadnje prodajo in uvoz vseh kozmetičnih izdelkov, testiranih na živalih. Napredek je od takrat opazen po vsem svetu, saj so številne države po vsem svetu prenehale uporabljati živali za testiranje kozmetike.

testiranje na živalih
Profimedia

Kljub veliki javni podpori prepovedi pa evropski organi še vedno zahtevajo krute poskuse na živalih, vključno s sestavinami, ki se uporabljajo izključno v kozmetičnih izdelkih, kot so ličila, šamponi, vlažilne kreme, mila, parfumi in zobne paste. Uspešna Evropska državljanska pobuda se je leta 2022 odzvala na te izzive in zbrala več kot 1,2 milijona podpisov, da bi Evropski komisiji in parlamentu dokazala nasprotno. Spomladi naj bi sledilo zaslišanje v Evropskem parlamentu. Prepoved v Združenem kraljestvu je prav tako ogrožena, potem ko je ministrstvo za notranje zadeve avgusta 2021 priznalo, da tam ponovno dovoljuje testiranje kozmetike na živalih. Testi so potrebni tudi tam, kjer se kemikalije uporabljajo izključno kot kozmetične sestavine – odločitev, ki je trenutno predmet sodne presoje.

testiranje na živalih
Profimedia

Michelle Thew, izvršna direktorica Cruelty Free International, je dejala: ”Že skoraj 40 let smo v ospredju kampanje za odpravo testiranja kozmetike na živalih. Ves ta čas smo z razvojem in povečano dostopnostjo metod testiranja brez živali pokazali, da je testiranje na živalih popolnoma zastarelo in nepotrebno. “Ponosni smo na svoje dosežke in resnični napredek, ki smo ga skupaj dosegli, zahvaljujoč naši skupni viziji in predanosti, vendar je šokantno, da se moramo desetletje po prepovedi Evropske unije še vedno boriti v imenu živali v laboratorijih. Še bolj zaskrbljujoče je dejstvo, da regulatorji za sestavine v kozmetiki zahtevajo vedno več testiranj na živalih, kar je v nasprotju z željami evropskih potrošnikov in kozmetičnih znamk.”

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.