Ali nam telefoni prisluškujejo?

Magazin 23. Jan 202311:54 2 komentarja
telefon
PROFIMEDIA

Kolikokrat se vam je že zgodilo, da ste se s prijatelji o nečem pogovarjali, potem pa vzeli v roke mobilni telefon, na katerem se je pojavil oglas točno za to, o čemer ste se pogovarjali?

Številni so se že znašli v situaciji, ko so s prijatelji razglabljali o določeni noviteti, nakupu, potovanju, pa se jim je kmalu zatem na mobilnem telefonu prikazal oglas točno za to, o čemer so se pogovarjali. Takoj so pomislili, da jim telefon prisluškuje. Marketinški strokovnjak in navdušenec nad novimi tehnologijami Marko Barić je za Akta.ba pojasnil, zakaj se to dogaja.

“Z besedo ‘prisluškovanje’ je najlažje razložiti, kako se določena vsebina pojavi na pametnih telefonih. Ima pa beseda prisluškovanje vsekakor negativno konotacijo, saj lahko pomeni, da nekdo to počne brez našega dovoljenja. Toda, ko na svoje pametne naprave – ne le na mobilne telefone – nameščamo nove aplikacije, jim za to dajemo dovoljenje,” je pojasnil.

“Strinjamo se, da podjetja naše podatke uporabljajo za namene trženja ali izboljšanje svojih storitev. Redko preberemo, s čim se strinjamo in kaj določenim aplikacijam dovolimo, pa naj gre za dostop do kamere ali mikrofona. Ko pametne in digitalne pomočnike uporabljamo prek glasovnih ukazov, se naši glasovi shranijo na spletu. Kasneje jih podjetja lahko uporabljajo tudi v marketinške namene, tako da se aktivirajo ob izgovarjanju ključnih besed.”

Prilagojena vsebina – boljša uporabniška izkušnja

To, da se vsebine na pametnih napravah prilagajajo našim interesom, je sicer lahko tudi dobro. Sledili bomo samo tistemu, kar nas zanima, uporabniška izkušnja pa naj bi zato bila še boljša.

“Tako na primer deluje Netflix. Platforma nam priporoča vsebine na podlagi tega, kar smo gledali v preteklosti. Ni pa dobro, če se to uporablja v manipulativne namene ali za vsiljevanje vsebin, ki lahko vplivajo na naša mnenja ali nas prisilijo v nakupe,” je dejal. “Če se bomo tega, kako platforme delujejo, zavedali, bo tudi njihov vpliv na nas veliko manjši,” je dodal Barić.

Če ne želimo, da se naši podatki beležijo, pa lahko beleženje tudi prekinemo. V nastavitvah vseh naprav je treba le izklopiti vsa dovoljenja, ki jih dajemo aplikacijam. “To ni zapleten proces in zahteva minimalno tehnično znanje,” je poudaril Barić.

Po drugi strani se moramo zavedati tudi, da vsak dan sami javno delimo podatke o svojem življenju. “Vsi delimo svoje podatke na družbenih omrežjih, ki jih uporabljamo. Delimo jih s svojimi sledilci, pa tudi z ljudmi, ki jih ne poznamo. Ne potrebujemo nekoga, ki bi nam ‘prisluškoval’, da bi izvedel vse o nas. Samo poglejte naše profile na družbenih omrežjih in dobili boste vse informacije o naših interesih. Pa tudi ostalo, kar smo po lastni volji delili na internetu.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje