Ali veste, kaj pomeni ime najbolj znanih igralnih kock?

Magazin 15. Nov 202311:14 0 komentarjev
Lego kocke
Foto: PROFIMEDIA

Številne generacije obožujejo lego kocke, ki so po mnenju mnogih odlična zabava za otroke, pa tudi dobra igrača, saj razvijajo otrokove motorične sposobnosti. Ali veste, kako so kocke dobile ime?

Lego je ena najbolj znanih blagovnih znamk igrač na svetu in ima tudi zelo prepoznaven logotip. Mnogi, ki so ob sestavljanju kock odraščali, pa niti ne vedo, kaj v resnici pomeni beseda lego.

Ustanovitelj danskega podjetja Ole Kirk Christiansen je ime skoval iz danskih besed Leg i Got, kar v prevodu pomeni igrati se dobro.

A po podatkih podjetja Christiansen naj ne bi vedel, da je lego tudi latinska beseda za ”sestavi sam”, poročanje Indexa.hr povzema N1 Beograd.

Zgodovina imperija lego kock

Zgodba podjetja Lego se je začela leta 1932, ko je Christiansen začel izdelovati lesene igrače za otroke. Podjetje je ime Lego dobilo čez štiri leta. Že leto po koncu druge svetovne vojne je Christiansen kupil prvi stroj za oblikovanje plastike in leta 1949 predstavil prvo različico lego kock, ki je predstavljala temeljno zasnovo za kocko, kot jo poznamo še danes. Njegov sin Gotfred Christiansen se je nekaj let pozneje domislil sistema, ki deluje na principu: več kot imaš, več lahko zgradiš; in leta 1985 so lego kocke dokončno patentirali. Od takrat je klasična lego kocka videti enako.

Že konec 60. let prejšnjega stoletja je Lego v Billundu, kjer je še danes sedež podjetja, odprl prvi tematski park. Duplo kocke, namenjene najmlajšim, saj so dovolj varne za igro, je uvedlo leta 1969. Lego minifigure oziroma “človečki” naj bi po številčnosti že prehitevali ljudi. Podjetje jih je prvič predstavilo leta 1978. Istega leta je na trg poslalo svoje prve tematske sestave, kot so gradovi, mesta, vesolje, ki še danes ostajajo med najbolj priljubljenimi. V 80. letih prejšnjega stoletja je začel Lego ustvarjati posebno linijo kock za izobraževanje, ki so jo leta 1998 nadgradili s sistemom za zgodnje učenje robotike. Leta 2014 so lego junaki prvič osvojili filmska platna.

Več o tem v članku z naslovom Kako je nastal imperij iz lego kock

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!