Ameriška uprava za letalstvo opozarja pred nevarnostjo iz vesolja

Magazin 18. Okt 202310:25 1 komentar
Starlink sateliti
V vesolje lahko hkrati izstrelijo po 60 satelitov Starlink Foto: PROFIMEDIA

Ameriška Zvezna uprava za letalstvo svari pred nevarnostjo padajočih Starlinkovih satelitov oziroma njihovih ostankov. Leta 2035 bi lahko verjetnost, da bo nekoga na Zemlji zadel eden od kosov razpadlega satelita in ga ubil, znašala kar 61 odstotkov, trdi. SpaceX nevarnost zanika.

Družba SpaceX v lasti Elona Muska je doslej v vesolje izstrelila približno 5.000 satelitov, načrtuje pa izstrelitev še na tisoče drugih.

Sateliti, ki so nameščeni v nizki zemeljski orbiti, naj bi zdržali le pet let, preden bodo zapustili svoje orbite in začeli padati proti Zemlji. Zasnovani pa so tudi tako, da ob vstopu v atmosfero popolnoma razpadejo, ostanki pa zgorijo. Tako vsaj trdi SpaceX.

Toda Ameriška zvezna uprava za letalstvo (FAA) se s tem ne strinja, piše spletna stran Futurism. V poročilu ameriškemu kongresu, objavljenem pred slabima dvema tednoma, uprava trdi, da bi lahko do leta 2035 vsako leto na Zemljo padlo okoli 28.000 drobcev satelitov Starlink. Tako kaže študija, ki jo je FAA naročila pri neprofitni družbi Aerospace Corporation. Verjetnost, da bo eden od teh drobcev ubil enega človeka na Zemlji, pa bo leta 2035 znašala kar 61 odstotkov, poroča FAA.

Tveganje pa padajoči sateliti oziroma njihovi deli predstavljajo tudi za letala.

Poročilo navaja, da obstaja 0,07-odstotna verjetnost, da bi delček satelita vsako leto “sestrelil” eno letalo. Odstotek je sicer majhen, a ker bi takšno trčenje zagotovo predstavljalo katastrofo, še vedno veliko prevelik, ugotavljajo pri FAA.

“V tehničnem poročilu družbe Aerospace je navedeno, da bi se verjetnost, da letalo zadene kos razbitin, ki so dovolj velike, da bi v enem letu zrušile eno letalo, leta 2035 po vsem svetu narasla na 7 proti 10.000,” je FAA sporočila kongresu. “Temu ustreza verjetnost 8,4 odstotka, da bodo žrtve med ljudmi, ki so v tistem trenutku v letalu. Ta številka je velika v primerjavi z današnjo verjetnostjo, ki znaša 1 proti 1.000,” so v poročilu zapisali pri FAA.

SpaceX: “Nesmiselne, neupravičene in netočne trditve”

“Aerospace je FAA predložil izkrivljeno analizo, v kateri so nesmiselne, neupravičene in netočne trditve glede tveganja za ljudi na tleh in letalstvo,” so v pismu po poročanju tehnološkega portala Ars Technica zapisali v podjetju SpaceX.

SpaceX trdi, da “zelo napačna” analiza Aerospacea temelji na 23 let stari Nasini študiji.

Ne samo, da so podatki stari, po mnenju SpaceXa težavo predstavlja tudi to, da je Nasina študija osredotočena na satelite, ki so bili izdelani iz drugačnih materialov kot SpaceXovi in sploh niso bili zasnovani tako, da bi ob vstopu v atmosfero popolnoma razpadli. “Z drugimi besedami, primerjava je nepoštena,” je sporočil SpaceX.

Družbi Aerospace očitajo tudi, da ni “niti skušala” pregledati SpaceXove analize o razpadanju satelitov Starlink ob vrnitvi v atmosfero.

“To bi morala biti osnova analize”, trdijo pri SpaceXu. Ob tem poudarjajo, da so od leta 2020 iz orbite spustili že 325 svojih satelitov in pri tem niso našli nobenih ostankov. To pa je po njihovem mnenju v nasprotju z oceno FAA, da bo sčasoma na tisoče teh drobcev vsako leto bombardiralo zemeljsko površje.

“Dejstvo, da je FAA preprosto sprejela poročilo družbe Aerospace brez vprašanja ali pregleda, vzbuja pomisleke o tehnični usposobljenosti uprave za odgovorno ocenjevanje in urejanje tega področja,” je za Ars Technica zapisal predstavnik SpaceXa.

SpaceX se je na poročilo FAA pritožil, v prid pa mu je stališče ameriške Zvezne komisije za komunikacije, ki je sprejela njegovo stališče, da se sateliti Starling ob vrnitvi v atmosfero popolnoma uničijo. “Aerospace je ocenil, da bi lahko vesoljsko plovilo SpaceX proizvedlo tri kose odpadkov, težkih po 300 gramov. Za to se je FAA odločila za bolj konservativen pristop,” pa je v poročilu Kongresu pojasnila FAA, ki SpaceXovo pritožbo še preučuje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje