Angelina Jolie v od vojne uničenem Jemnu: Vsakdo si zasluži sočutje

Magazin 08. Mar 202214:45 0 komentarjev
Angelina Jolie, Jemen
Profimedia

Hollywoodska zvezdnica in posebna odposlanka Združenih narodov za begunce Angelina Jolie se te dni, ko divja vojna v Ukrajini, mudi v Jemnu, kjer se je v letih od začetka državljanske vojne prav tako razplamtela huda humanitarna kriza.

46-letna oskarjevka je svojih 12,4 milijona sledilcev na Instagramu obvestila: “Pristala sem v mestu Aden, kjer sem se srečala z razseljenimi družinami in begunci, da izkažem svojo podporo ljudem Jemna. V naslednjih dneh se bom potrudila čim več oglašati s terena.”

(Odtlej so z visokega komisariata Združenih narodov za begunce (UNHCR) v svet že poslali fotografije, na katerih si vidno pretresena Angelina ogleduje razdejano in opustošeno mesto, srečala pa se je tudi s tamkajšnjimi najranljivejšimi: ženskami in otroci.)

Angelina Jolie, Jemen
Profimedia

“Medtem ko spremljamo grozote, ki se dogajajo v Ukrajini, in pozivamo, da se konflikt konča nemudoma, hkrati pa vzpostavi možnost humanitarne pomoči, sem v Jemnu, da podprem ljudi, ki prav tako obupno potrebujejo mir.”

“Situacija tukaj je ena najhujših humanitarnih kriz na svetu, samo v letu 2022 je bil vsako uro ubit ali ranjen en civilist. Gospodarstvo je uničila vojna, preživetje več kot 20 milijonov Jemencev pa je odvisno od humanitarne pomoči,” je še dodala.

Angelina, ki je že dolgo zagovornica jemenskega naroda, je primerjala njihovo situacijo s trenutno v Ukrajini in pozvala k sočutju do vseh, ki so jih prizadele vojne.

“V zadnjih desetih dneh, odkar se je začela ruska invazija na Ukrajino, je od tam zbežalo milijon ljudi. Če se iz te šokantne situacije lahko kaj naučimo, je to, da ne smemo izbirati, kdo si zasluži našo podporo in čigave pravice branimo. Vsakdo si zasluži sočutje,” je zapisala.

Sklenila je: “Življenja civilnih žrtev vojne kjerkoli so isto dragocena. Po sedmih letih vojne ljudje v Jemnu prav tako potrebujejo zaščito, podporo, in predvsem: mir.”

Angelina Jolie, Jemen
Profimedia

V Jemnu državljanska vojna divja že od leta 2022, več milijonov ljudi ogroža huda lakota, medtem ko naj bi jih za posledicami spopadov umrlo že več kot 100.000.

Angelina Jolie je v zadnjih dneh na Instagramu delila tudi več objav na temo dogajanja v Ukrajini, med drugim je predstavila stisko mlade matere Marine, ki se trudi svoje otroke obdržati na varnem, medtem ko zunaj potekajo napadi in obstreljevanje.