Astronomi odkrili največjo doslej znano zalogo vode v vesolju

Magazin 17. Dec 202305:55 0 komentarjev
kvazar, črna luknja, vesolje
Umetniška upodobitev kvazarja (Foto: PROFIMEDIA)

Gre za "oblak" vodnih molekul, ki obkroža črno luknjo, v njem pa je 140-bilijonkrat več vode kot vseh oceanih na svetu.

Astronomi s kalifornijskega tehnološkega inštituta Caltech so odkrili največji rezervoar vode v vesolju, in sicer maso vodne pare, 140-bilijonkrat tolikšno, kot je masa vode v vseh oceanih na Zemlji.

Vsa ta voda je zbrana v okolici kvazarja, aktivne črne luknje, od nas oddaljene 30 milijard bilijonov kilometrov. Povedano drugače, svetloba je od tam do nas potovala 12 milijard let. To pa pomeni tudi, da je ta ogromna masa vode nastala, ko je bilo vesolje staro le okoli 1,6 milijarde let, torej v zelo zgodnji fazi njegovega obstoja, piše portal indy100.com. Prav zato je odkritje tudi pomembno, saj kaže, da je bila voda razširjena po vsem vesolju že v najzgodnejših časih.

Kvazar je vrsta črne luknje, ki oddaja velike količine energije v obliki sevanja različnih vrst svetlobe (radijske, vidne, rentgenske …), ko požira materijo okoli sebe. Iz podatkov, ki jih to sevanje prenaša po vesolju, pa so znanstveniki lahko razbrali, da je v okolici več sto svetlobnih let od kvazarja ta ogromni “oblak” vodne pare.

Odkritje je pomembno tudi zato, ker je do njega prišlo s pomočjo nove vrste teleskopov, ki raziskujejo vesolje pri svetlobi z zelo majhnimi valovnimi dolžinami, kar bo verjetno spodbudilo njihovo nadaljnjo uporabo in razvoj.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!