Barve, ki pripomorejo, da se znebite nadležnih komarjev

Magazin 17. Avg 202216:00
Delite:
Komar
Foto: Ziga Zivulovic jr. /BOBO

Letos so komarji še prav posebno nadležni, zato boste verjetno z zanimanjem prebrali nekatere izsledke strokovnjakov, ki odkrivajo, da jih posamezne barve bolj privlačijo kot druge. Že z oblačili lahko torej preprečite pike komarjev.

Neprijetni srbeči piki komarjev lahko hitro zagrenijo poletne dni, sploh večere in noči.

Strokovnjaki so pred časom opravili študijo, katere barve privlačijo komarje, in prišli tudi do pomembnih ugotovitev, katere jih odvračajo.

Po raziskavi sodeč, lahko barva bistveno zmanjša število komarjevih pikov. Kot je namreč pokazala analiza, komarji nikakor ne marajo modre, zelene, vijoličaste in bele barve. To seveda ne pomeni, da vas bo na primer vijoličasta majica povsem zaščitila pred komarji, a v kombinaciji z repelentom bo stanje morda vendarle nekoliko boljše.

oblačila proti komarjem
Foto : Profimedia

Modra

Komarji v študiji niso pokazali zanimanja za modro barvo, pomembna komponento pa je odigral tudi odtenek modre. Mornarsko modra absorbira toploto, kar privlači komarje, po drugi strani pa svetlejši odtenki modre toploto odsevajo, zato so za komarje manj privlačni.

Zelena

Raziskovalci so zavoljo raziskave izpostavili svoje roke, ugotovili pa so, da če si nadenejo zelene rokavice, komarji v hipu odletijo.

Vijoličasta

Vijoličasta barva ima najkrajši barvni spekter, zato je za komarje najmanj privlačna. Najraje imajo namreč barve z dolgim barvnim spektrom, kakršni sta rdeča in oranžna.

Bela

Z belo barvo so raziskovalci preverjali rezultate in prišli do spoznanja, da so komarji v vseh primerih raje izbrali barve, ne belino.

Spremljajte N1 Magazin tudi naFacebooku
Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

 

Komentari

Vaš komentar