Bi morali pribor v pomivalnem stroju obrniti z ročajem navzgor ali navzdol?

Magazin 15. Feb 202312:00 2 komentarja
pomivalni stroj
Profimedia

Preverili smo, ali je pribor v pomivalnem stroju bolje obrniti z ročajem navzgor ali navzdol. Dodajamo še eno stvar, ki jo je dobro narediti vsakič, preden zaženete pomivalni stroj.

Ko polnite pomivalni stroj, kako obrnete jedilni pribor – z ročaji navzgor ali z ročaji navzdol?

Večina vztraja pri tem, da se pribor v pomivalni stroj zloži z ročaji navzdol. Tako kapljice vode namreč stečejo po ročaju in ne puščajo madežev na priboru. Toda če pomislite na higieno, je bolje, če pribor v stroj zložite z ročaji navzgor. Tako ob praznjenju pomivalnega stroja ne boste prijemali delov pribora, ki gredo v usta.

Če pa pomislite na varnost …

Večina večjih proizvajalcev pomivalnih strojev se strinja o eni stvari: nože, ki jih lahko perete v pomivalnem stroju, vedno usmerite z rezilom navzdol. Prav tako drug pribor z ostrimi robovi. To je smiselno zaradi varnosti, hkrati pa bodo tudi noži ostali dlje časa ostri, pravijo strokovnjaki.

Sicer pa svetujejo, da svoje najboljše nože operete ročno. Znano je namreč, da pomivalni stroj poškoduje nože.

Prav tako svetujejo: v pomivalnem stroju ne pomivajte skupaj jedilnega pribora iz nerjavečega jekla in srebrnega ali posrebrenega pribora. Srebro se lahko poškoduje in na njem se lahko pojavijo madeži. Lahko pride tudi do kontaktne korozije, ki povzroči rjavenje.

Ali naredite to, preden zaženete pomivalni stroj?

Pomivalni stroj prihrani veliko dragocenega časa, stroji nove generacije pa tudi veliko denarja. Toda preden stroj zaženete, naredite eno preprosto stvar, ki vam vzame dve sekundi.

Poleg tega, da se prepričate, da je vse, kar ste naložili v stroj, dejansko primerno za pomivanje v pomivalnem stroju in da ste odstranili vse večje ostanke hrane (seveda vam posode ni treba do čistega oprati), dodajte še eno preprost korak: stresite obe košari.

Zakaj?

S pomočjo te preproste navade se prepričate, ali je pomivalni stroj pravilno napolnjen. Če se posoda trese in prevrača, se bo zagotovo tudi, ko bo stroj začel prati. Tako tvegate, da se bo posoda poškodovala.

Seveda stroja tudi ni priporočljivo preveč napolniti, saj se tako zmanjša njegova učinkovitost.

Čeprav je to lahko precej delikaten “test”, je ta korak zagotovo manj nadležen od čiščenja razbitega stekla iz pomivalnega stroja.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.