Bi si privoščili počitek v koči na 2.760 metrih nadmorske višine? (FOTO)

Magazin 25. Jan 202410:26 0 komentarjev
Buffa di Perrero
Foto: PROFIMEDIA

Hiter tempo življenja mnoge prisili k umiku na samo. Nekateri se v takih trenutkih odpravijo v gozd, drugi v gore, spet tretji obiščejo obalo. Toda ali ste kdaj razmišljali, da bi za nekaj dni odšli v kočo na samem? V italijanskih Dolomitih obstaja prav posebna koča na 2.760 metrih nadmorske višine.

Hiše, koče ali vikendi na samem – denimo v gozdu ali na jasi – niso redkost. A ena hiša v Italiji je na samem še bolj, kot si mislite.

Buffa di Perrero velja za eno najbolj izoliranih hiš na svetu. Vklesana je namreč v skalo na nadmorski višini kar 2.760 metrov, edini izhod iz nje pa je – nevarna pečina, poroča Punkufer.

Hiša na italijanski gori Cristallo nad priljubljeno zimsko destinacijo Cortino d’Ampezzo ni novogradnja. Zgrajena je bila namreč že med 1. svetovno vojno, ime pa je dobila po alpskem polkovniku Carlu Buffi di Perreru.

Narejena je iz štirih sten, poševne strehe, štirih oken, v njej so miza in stoli. Uganka, kako so gradbeni material in vso opremo prinesli na tako zahtevno destinacijo, še danes ni povsem razrešena.

Buffa di Perrero Buffa di Perrero
Foto: PROFIMEDIA
Buffa di Perrero Buffa di Perrero
Foto: PROFIMEDIA
Buffa di Perrero Buffa di Perrero
Foto: PROFIMEDIA

Domnevno naj bi jo zgradili italijanski vojaki za zatočišče med vojno. Služila je za počitek, pa tudi za shranjevanje stvari. V prvih letih naj bi vanjo vstopali zgolj po leseni vrvi ali po nevarni poti po skalah. Danes do koče – na srečo vseh, ki jih zanima omenjena atrakcija – vodi ferata, ustvarjena med letoma 1969 in 1970. 

Po vojni je bila hiša dolga leta zgolj zanimivost ljubiteljev gora. Leta 2022 pa so jo prenovili in od takrat služi kot planinsko zavetišče.

Prenova je bila zelo zahtevna. Materiale so dovažali s helikopterji, ki so prevažali tudi delavce. Dela so trajala pičla dva tedna, rezultat prenove pa je edinstvena koča s prekrasnim razgledom na Dolomite, še piše Punkufer.

Koča v Italiji
Foto: falegnamialtaquota/INSTAGRAM

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!