Bill Gates raje kot drage avtomobile, zbira umetnine in dragocene knjige

Magazin 12. Dec 202116:18
Bill Gates
REUTERS

Najbogatejši na svetu živijo v več tisoč kvadratnih metrov velikih vilah, plavajo v bazenih velikosti naših domov, potujejo z letalom in zajetnimi jahtami, nekateri pa imajo zasebne otoke. Med njimi je tudi ustanovitelj Microsofta Bill Gates, ki namesto dragih avtomobilov raje zbira umetnine in dragocene knjige.

Bill Gates, eden izmed milijarderjev na vrhu Forbesove lestvice, večino časa preživi v svojem 66.000 kvadratnih metrov velikem dvorcu v Washingtonu na obali jezera Washington.

Rezidenca obsega 4.600 kvadratnih metrov, ima bazen, avtomatsko osvetlitev celotne stavbe, prostorno knjižnico, dve jedilnici, dve dnevni sobi, pisarno, telovadnico, akvarij, teniško igrišče, zasebno plažo, gledališče…

To veličastno vilo s pogledom na Washington Lake je Gates gradil sedem let in vanjo vložil 63,2 milijona dolarjev. Danes je vredna več kot 200 milijonov dolarjev. Parcela, na kateri stoji vila, je ob nakupu leta 1988 stala dva milijona dolarjev, zdaj pa je vredna okoli 170 milijonov dolarjev.

Lastnik največjega kmetijskega zemljišča v ZDA

V preteklem letu je Gates postal tudi lastnik največjega kmetijskega zemljišča v ZDA. Ameriški časnik Land Report je objavil, da ima v lasti 242.000 hektarjev zemljišč v 18 zveznih državah. Vrednost zemljišča je ocenjena na 124 milijard dolarjev.

Louisiani je 69.071 hektarjev zemlje, v Arkansasu 47.927 hektarjev in v Nebraski 20.588 hektarjev. V Phoenixu v Arizoni je 27.750 hektarjev zemlje, na kateri nastaja novo predmestje.

Po poročanju Land Report  Gates ni edini milijarder, ki ima v lasti kmetijska zemljišča. Med lastniki sta ustanovitelj CNN Ted Turner in vodja Amazona Jeff Bezos.

Drage slike, namesto hitrih avtomobilov

Raje kot drage avtomobile, Bill Gates zbira umetnine in dragocene knjige. V lastni ima več slik, katerih vrednost dosega 36 milijonov ameriških dolarjev. Poleg slik je del zbirke tudi knjiga Leonarda da Vincija Codex Leicester, vredna 30,8 milijona ameriških dolarjev

V lastni ima tudi eksotični otok Grand God Kay. Ta največji otok države Belize je kupil za nekaj več kot 25 milijonov dolarjev.

Ima tudi jahto, vredno 644 milijonov dolarjev.