Bill Gates: Srečanje z Jeffreyjem Epsteinom je bila velika napaka

Magazin 06. Avg 202116:44 > 18:18
Bill Gates
REUTERS

Ustanovitelj Microsofta Bill Gates obžaluje, da se je srečal z Jeffreyjem Epsteinom, bogatim finančnikom, obtoženim trgovine z otroki in spolnega izkoriščanja, je dejal za CNN.

“Velika napaka je bila preživeti čas z njim in mu dati kredibilnost,” je dejal Bill Gates.

V pogovoru z Andersonom Cooperjem za CNN je Gates pojasnil, da se je z Jeffreyjem Epsteinom sestal le v upanju, da bo zbral več denarja za reševanje svetovnih zdravstvenih vprašanj.

“Večkrat sem večerjal z njim, upal sem, da bom lahko priskrbel milijarde za pomoč pri reševanju globalnih zdravstvenih izzivov prek stikov, ki jih je omenjal,” je dejal Gates. “Ko se je zdelo, da se to ne bo zgodilo, se je to razmerje končalo,” pravi.

Je povezava z Epsteinom igrala vlogo pri ločitvi?

Na vprašanje Wall Street Journala, ali je njegova socialna povezanost z Epsteinom igrala vlogo pri njegovi ločitvi od Melinde French Gates, ki je bila uradno potrjena ta teden, Gates ni hotel odgovoriti. “To je čas za razmišljanje, gledati moram naprej,” je povedal za CNN. “Med družino se bomo pozdravili najbolje, kar lahko.”

Po ločitvi ostaja nerešeno vprašanje vodenja fundacije Bill & Melinda Gates, prek katere se je tehnološki magnat v zadnjih letih večino časa posvečal globalnim zdravstvenim izzivom. Družina Gates bo v naslednjih dveh letih ugotavljala, ali je mogoče delo nadaljevati skupaj, je pred kratkim povedal zaposlenim.  V nasprotnem primeru bo Bill Gates nekdanji ženi iz lastnega žepa plačal, da zapusti fundacijo. Gates je za CNN povedal, da upa, da bo Melinda ostala.

“To bi bila zagotovo najboljša stvar za fundacijo,” je dejal Gates. “Melinda ima neverjetne lastnosti, ki pomagajo, da je fundacija boljša.”

Epstein osumljen upravljanja mreže za spolno izkoriščanje otrok

Zoper Epsteina so zvezni tožilci v New Yorku julija 2019 vložili obtožnico, v kateri so mu očitali, da je upravljal mrežo za trgovino z otroki zaradi spolnega izkoriščanja, v kateri je spolno zlorabil več deset mladoletnih deklet. Že leta so namreč krožile zgodbe o poslovnežu, povezanem s politiko.

Upravitelj skladov tveganega kapitala se je pred tem izognil podobnim obtožbam, ko je leta 2008 v Miamiju z zveznimi tožilci podpisal pogodbo o nekaznovanem pregonu. Namesto da bi se soočil z zveznimi obtožbami, je Epstein priznal krivdo po dveh obtožbah za prostitucijo in bil kaznovan z le 13-mesečno zaporno kaznijo. Registriral se je tudi kot spolni prestopnik in žrtvam, ki jih je identificiral FBI, plačal odškodnino.

Avgusta 2019 so Epsteina našli mrtvega v celici v newyorškem zaporu.