Brazilka rodila dečka, ki je tehtal več kot 7 kilogramov

Magazin 30. Jan 202310:30
Brazilka rodila dečka 7 kilogramov
Posnetek zaslona | globo.com

Z 59 centimetri in 7,3 kilograma je Angerson eden največjih dojenčkov, ki so se kdaj rodili v Braziliji. Brazilka je bila v 40. tednu nosečnosti.  

Za 27-letno Cleidiane Santos dos Santos je moralo biti olajšanje ogromno, ko je pred dobrim tednom na svet prijokal sin Angerson. Z 59 centimetri in 7,328 kilograma je Angerson največji dojenček, ki se je kdaj rodil v brazilski zvezni državi Amazonas, pišejo na strani globo.com.

Visoko noseča Brazilka je bila na enem zadnjih rutinskih pregledov, ko so zdravniki ugotovili, da je otrok že veliko prevelik za naravni porod, in se takoj odločili, da bo deček prišel na svet s carskim rezom.

To je bilo veliko presenečenje tudi za Brazilko. Kot je povedala za časnik O globo, je mislila, da ima 4 kilograme, a se je izkazalo, da jih ima kar sedem. Angerson je sicer njen šesti otrok.

Angerson dojenček
Posnetek zaslona | globo.com

Po podatkih SES-AM je zdravstveno stanje dojenčka stabilno in velja za zdravega novorojenčka.

Razlog za velikost – diabetes

Po besedah generalne direktorice bolnišnice je imela mati nosečnostno sladkorno bolezen (gestacijski diabetes), ki je povzročila pospešeno rast otroka.

Gestacijski diabetes se prvič pojavi v času nosečnosti in po porodu izzveni, vendar lahko povzroča zaplete pri materi in plodu, če se ne zdravi. Povzroči lahko čezmerno kopičenje maščobe, pospešeno dozorevanje skeleta, moteno delovanje organov … Vendar tudi zaplete, ki lahko ogrozijo življenje otroka. Visoka porodna teža pa je lahko tudi dejavnik tveganja za debelost pozneje v življenju, pišejo na strani Inštituta Roberta Kocha.

Najtežji otrok se je rodil v Italiji

Po Guinnessovi knjigi rekordov se je najtežji dojenček na svetu rodil leta 1955 v Aversi v Italiji: deček je tehtal 10,2 kilograma.

Vir: globo.com, sampi.net.br

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.