Carrie Fisher bi danes praznovala 65. rojstni dan

Magazin 21. Okt 202108:41
Carrie Fisher
Profimedia

Carrie Fisher je bila ameriška igralka, najbolj znana kot princesa Leia v prvotni trilogiji Vojna zvezd. Danes, 21. oktobra, bi praznovala 65. rojstni dan.

Ameriška igralka in avtorica Carrie Frances Fisher je najbolj znana po svoji vlogi princese Leie v filmih Vojna zvezd, za katero je bila nominirana za štiri nagrade Saturn. Njeni drugi filmski prispevki so Shampoo (1975), The Blues Brothers (1980), Hannah and Her Sisters (1986), When Harry Met Sally (1989), Soapdish (1991) in The Women (2008). Carrie je bila dvakrat nominirana za nagrado Primetime Emmy za izjemno gostujočo igralko v humoristični seriji za svoje nastope v televizijski seriji 30 Rock in Catastrophe. Posmrtno je leta 2017 postala Disneyjeva legenda, leta 2018 pa je bila nagrajena s posmrtno nagrado Grammy za najboljši album z govorjenimi besedami.

carrie fisher
Profimedia

Carrie je napisala več polavtobiografskih romanov, med drugim Postcards from the Edge in avtobiografsko igro ter knjigo z naslovom Wishful Drinking. Napisala je scenarij za filmsko različico knjige Postcards from the Edge, ki ji je prinesla nominacijo za nagrado BAFTA v kategoriji za najboljši prilagojeni scenarij, njena odrska drama Wishful Drinking pa je bila posneta za televizijo in nominirana za nagrado Emmy Primetime. Kot scenaristka je sodelovala pri številnih scenarijih drugih piscev, med njimi za Hook (1991), Sister Act (1992), The Wedding Singer (1998) in številne filme iz franšize Vojna zvezd.

Carrie Fisher
Profimedia

Zvezdniška kariera je bila Carrie tako rekoč položena v zibelko. Bila je namreč hči pevca Eddieja Fisherja in igralke Debbie Reynolds. Z mamo sta se med drugim pojavili skupaj v dokumentarnem filmu o njunem razmerju Bright Lights. Premiera je bila na filmskem festivalu v Cannesu leta 2016, le sedem mesecev pred njeno nenadno smrtjo. V starosti 60 let je 27. decembra podlegla srčnemu zastoju – štiri dni za tem, ko je potrebovala nujno medicinsko pomoč med letom iz Londona v Los Angeles. Eden od njenih zadnjih filmov, Vojna zvezd: Zadnji Jedi, je premiero doživel 15. decembra 2017 in ji je v celoti posvečen. Carrie se je pojavila še v Vojni zvezd: Vzpon Skywalkerja s pomočjo uporabe neobjavljenih posnetkov iz Vojne zvezd: Sila se prebuja.

carrie fisher
Profimedia

V zasebnem življenju je znana predvsem po številnih razmerjih z moškimi, med katerimi je enoleten zakon z glasbenikom Paulom Simonom, imela je afero s Harrisonom Fordom, se videvala s komikom Danom Aykroydom in prijateljevala z glasbenikom Jamesom Bluntom, za katerega je nekoč dejala, da je tako rekoč njegova terapevtka.

Igralka je javno govorila o izkušnjah z bipolarno motnjo in odvisnostjo od drog. Leta 2016 ji je Harvard College podelil nagrado za izjemne življenjske dosežke v kulturnem humanizmu, pri čemer so poudarili, da sta njen aktivizem ter odkritost o zasvojenosti in duševnih bolezni spodbudila javni diskurz o teh vprašanjih.

Carrie je bila aktivistka na področju pravic žensk, živali in družbe LGBT. Odprto je povedala o svojih izkušnjah s skrbjo za prijatelje, ki so trpeli za aidsom, finančno je podpirala različne organizacije za boj proti aidsu in virusu HIV. Bila je tudi častna članica upravnega odbora mednarodne bipolarne fundacije, leta 2014 pa je prejela nagrado Golden Heart za svoje delo pri organizaciji za ljudi v stiski Mission Midnight.

carrie fisher
Profimedia