Česa ne smete dati v mikrovalovko? Seznam je daljši, kot ste morda mislili

Magazin 25. Mar 202305:53
Česa ne smemo dajati v mikrovalovno pečico
PROFIMEDIA

Da v mikrovalovno pečico ne sodita kovinski pribor in posoda, je znano. Obstaja pa še več stvari, za katere smo morda zmotno menili, da jih vanjo lahko damo, a tja nikakor ne sodijo.

Mikrovalovna pečica je eden najbolj priročnih gospodinjskih aparatov, ki nam pri pripravi hrane prihrani marsikatero minuto. To, da vanjo ne smemo dajati kovin, vemo vsi. Toda seznam stvari, ki v mikrovalovno pečico ne sodijo, se ne konča zgolj pri kovinskem priboru in posodi.

Seznam stvari, ki ne sodijo v mikrovalovno pečico

Trdo kuhano jajce je prvo na seznamu stvari, ki ne sodi v mikrovalovno pečico. Če boste namreč v njej želeli pogreti olupljeno ali neolupljeno trdo kuhano jajce, bo to eksplodiralo. Nevšečnostim se lahko izognete, če ga pred gretjem prerežete na pol.

Tudi gretje vode v mikrovalovni pečici ni priporočljivo, saj lahko odjekne eksplozija. Razlog je predvsem v tem, da obstaja velika verjetnost, da bo pečica vodo preveč segrela. Pri tem tvegate tudi morebitne opekline.

Pekoči feferoni so naslednji, ki vam lahko povzročijo nevšečnosti. Pri gretju teh v mikrovalovni pečici bo kapsaicin, to je snov, zaradi katere so feferoni pekoči, izhlapevala v notranjost pečice. Ko jo boste odprli, lahko “pekoč” oblak udari v vas in povzroči močno draženje oči, grla, nosu itd.

Stiroporna embalaža za enkratno uporabo, v katero restavracije po navadi zapakirajo hrano, prav tako ne sodi v mikrovalovko. Če namreč hrano pogrejemo v njej, se iz stiropora začnejo izločati škodljive kemikalije, ki končajo v hrani. Poleg tega so deli določenih vrst embalaže za enkratno uporabo tudi kovinske žičke, kar lahko povzroči požar.

In navsezadnje mikrovalovne pečice nikoli ne vklopite, če je prazna. To namreč lahko povzroči požar ali poškoduje pečico.

Nevaren trend, ki se je razširil po spletu

Se je pa pred časom po spletu razširil nevaren trend, ki so mu nekateri tudi nasedli. Sprožila ga je objava na Twitterju, v kateri je uporabnik trdil, da lahko iz gmote zmečkane aluminijaste folije, če jo nekaj časa segrevamo v mikrovalovni pečici, nastane povsem gladka in lepo oblikovana aluminijasta krogla.

Še ena uporabnica je nato potrdila delovanje eksperimenta, a le če aluminijasto folijo v mikrovalovni pečici pustite vsaj deset minut.

Kaj se zares zgodi, če v mikrovalovno pečico damo aluminijasto folijo? Oglejte si v spodnjem posnetku:

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.